BAKIROVA RAJA

Dobit "Magrosa" istopila se u cijelosti: Kome se štima prodaja SCC-a?!

Za samo godinu profit firme u vlasništvu saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija s 12,7 miliona pala na 352.000 KM

SCC: Primamljiva nekretnina u samom centru grada. Avaz

M. Aš. - Al. B.

15.5.2024

Za samo godinu dobit kompanije “Magros Veletrgovina”, u vlasništvu saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija (Sulaiman Al-Shiddi), gotovo se u cijelosti istopila, padajući s 12,7 miliona KM u 2022. na više nego skromne 352.000 KM u prošloj godini.

Pokazao je to i izvještaj Sarajevske berze (SASE), koji se odnosi na poslovanje „Magrosa“ za 2023. godinu.

Ukupni prihodi

Inače, na zemljištu ove kompanije izgrađen je „Sarajevo City Center“ (SCC), kao najveći tržni centar u BiH.

- “Magros Veletrgovina” je i prošle godine dobro poslovala, njeni ukupni prihodi iznosili su više od 38 miliona maraka i za oko 3,5 miliona KM bili viši nego u 2022., pa se očekivalo da će dobit imati isti trend. Međutim, ona je nestala pod udarom “vanrednih troškova”, a radi se o “neto kreditnom gubitku od finansijske imovine po amortiziranom trošku“ u iznosu od 16 miliona maraka - objavio je portal "Biznisinfo“.

Izvještaj objavljen na Sarajevskoj berzi, vidi se tačan pad dobiti. Screenshot

Međutim, pitanje je da li je ovakav pad posljedica realnih gubitaka saudijskog biznismena, koji iza sebe ima i propalu aviokompaniju "Fly Bosnia“, ili je samo dio finansijskog “prepakiranja” i priprema za prodaju dijela svoje imovine u Sarajevu, o čemu je “Avaz” ranije pisao.

Pitanje je i da li se finansijskim „prepakiranjem“ štima prodaja SCC-a. Prema informacijama koje smo objavili krajem marta, a koje do danas niko nije demantirao, novi vlasnik SCC-a mogao bi, navodno, postati ugledni bh. privrednik i vlasnik najvećeg trgovinskog lanca “Bingo” Senad Džambić.

Nakon preuzimanja „Grand Centra“, najvećeg tržnog centra na Ilidži, dok se pravno pokušava rasplinuti proces ulaska u posjed neumskog hotela “Zenit”, bila bi ovo još jedna u nizu vrijednih investicija najvećeg bh. poslodavca.

Grupa “Al-Shiddi” saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija, podsjećamo, 2006. godine kupila je državni kapital u bivšoj “Magros Veletrgovini”, a potom i hotel “Bristol”, jedan od simbola Sarajeva. Naknadno je na Marindvoru izgradila “Sarajevo City Center”.

Sumnje i dileme

Od iznenadnog dolaska u BiH, investicije El-Šidija prate sumnje i dileme kako je po vrlo povoljnim uvjetima postao vlasnik najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu BiH, kakva je uloga tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju KS Bakira Izetbegovića, odakle je stizao novac za kasnije investicije, kako su iz vlasništva kapitala “Magros Veletrgovine” istisnuti manjinski dioničari, te kako je iz ovog preduzeća crpljen novac za pokrivanje gubitaka u poslovanju drugih firmi u vlasništvu El-Šidija.

Bakir Izetbegović i Sulejman el-Šidi: Spašavaju „carstvo“ ili tonu sve dublje. Avaz

Nisu ispunili obaveze

El-Šidi nikada nije ispunio preuzete obaveze prema radnicima "Magrosa“ niti je ispunio sve ugovorne obaveze iz ugovora s Agencijom za privatizaciju KS, a na naplatu dolaze i mnogi sudski procesi s bivšim isturenim i lažnim vlasnikom jednog dijela SCC-a Nisvetom Zambakovićem, piljarom iz Zavidovića.

Grupa “Al-Shiddi” saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija 2006. godine kupila je državni kapital u bivšoj “Magros Veletrgovini”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.