RAZRAĐEN PLAN

Kako su botovi godinama "trovali" Švedsku: Sličnost s BiH i SDA je stvarna

Način djelovanja otkrio novinar na undercover zadatku koji se zaposlio u njihovoj „fabrici botova“

Švedski premijer ozbiljno shvata optužbe, Mulahusić i Izetbegović: Uspješna saradnja botova i politike. Facebook

Danijal Hadzovic

15.5.2024

Ako biste ušli na švedski X (nekadašnji Twitter), primijetili biste nešto krajnje čudno. Naime, među švedskim korisnicima ove platforme primijetili biste gomilu onih koji šire rasističke, ksenofobne, islamofobne i antiliberalne stavove, koji potpuno odudaraju od imidža Švedske kao otvorene i tolerantne zemlje.

Koordinirana akcija

Za to bi mogao postojati mnogo providniji razlog, a koji nema veze sa stavovima većine stanovnika Švedske.

Naime, Švedsku posljednjih dana potresa skandal u vezi s djelovanjem radikalno desničarskih botova okupljenih oko Švedskih demokrata, radikalno desničarske stranke, čiji su pojedini članovi bili povezani s fašističkim i bijelim supremacističkim grupama.

Cijeli slučaj otkrila je švedska televizija TV4, čiji se novinar na undercover zadatku zaposlio u njihovoj „fabrici botova“ te iz prve ruke svjedočio kako izgleda cijeli proces.

Propagandno djelovanje Švedskih demokrata predstavlja koordiniranu akciju između same stranke, s njima povezanih medija te armije botova. Kada je riječ o medijima, udarna pesnica im je YouTube kanal „Riks“, koji služi za širenje desničarske propagande i mržnje prema političkim oponentima, ljevičarima, liberalima, migrantima i muslimanima, često kroz plasiranje lažnih vijesti.

Utvrđeno je da svaki bot ima i do 70 lažnih naloga, koje, naravno, koriste da šire laži, propagandu, strah, islamofobiju, ulaze u obračune s neistomišljenicima, itd.

Na taj način nastoji se stvoriti slika da su radikalno desna opredjeljenja većinska u švedskom društvu, dok se na političke funkcionere vrši pritisak da i sami vode tvrđe politike. Švedski premijer iz umjerne konzervativne stranke "Moderate"" Ulf Kristerson naveo da je ove optužbe i cijelu situaciju smatra krajnje ozbiljnom.  

I tu sada dolazimo i do problema u BiH. Naime, manir djelovanja švedskih radikala kao da opisuje način djelovanja botova pojedinih stranaka u BiH, u prvom redu SDA. Naime, ko prati društvene mreže, može primijetiti identičnu matricu. Naime, najprije se na nekom od stranačkih portala, često sa samo jednim čovjekom, objavi „senzacionalistička“ vijest kojom se napadaju protivnički političari, da bi onda krenulo njeno masovno dijeljenje na stotinama naloga, uglavnom lažnih, što proizvodi stvaranje slike da je to dominantna tema u društvu.

Na sve neistomišljenike, političare, javne ličnosti, intelektualce i novinare koji im nisu po mjeri te tzv. fabrike botova vrše cjelodnevne napade, označavajući ih kao izdajnike i otpadnike od naroda, drugim riječima - mi smo narod i mi smo većina, oni su izrodi. Tako u društvu pokušavaju stvoriti sliku da je to dominantan stav i da većina Bošnjaka tako razmišlja, čime se vrši pritisak i na političare iz drugih stranaka da „korigiraju“ svoje stavove.

Stara raja

Protiv jednog od udarnih botova SDA Jasmina Mulahusića Tužilaštvo BiH je prije nekoliko dana potvrdilo optužnicu zbog širenja vjerske i međunacionalne mržnje. Podsjetimo, svoju bliskost s rukovodstvom SDA Mulahusić je demonstrirao ručkom i slikanjem s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i bivšim premijerom FBiH Fadilom Novalićem 2022. godine.

Ruski utjecaj

Optužbe za stvaranje „fabrike botova“ i prikriveno oblikovanje mišljenja na društvenim mrežama godinama se upućuju na račun SAD, naročito nakon pobjede Donalda Trampa (Trump) na predsjedničkim izborima 2016., kada su se društveni mediji našli pod intenzivnim medijskim nadzorom u Švedskoj. Izvještaji o ruskom utjecaju na američke i druge evropske izbore, korištenje „fabrike botova“ u Sankt Peterburgu i skandal s „Cambridge Analyticom“, pokazali su kako bi se međunarodne platforme društvenih medija potencijalno mogle koristiti za utjecaj na demokratski proces.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.