ŽESTOKA REAKCIJA

Konaković odbrusio Varheljiju: Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sjećanja je necivilizirano

Također se navodi da će se prekinuti saradnja s Mađarskom o pitanju implementacije Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja EU

Konaković i Varhelji. Avaz

Z. K.

17.5.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju (Varhelyi), u kojem je naveo da je saznao da se komesar pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića" o pitanju rezolucije o Srebrenici.

Pismo prenosimo u cijelosti:

- Uvaženi komesaru Varhelji, iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsjednika Srbije. Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav o pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Teške i bolne

Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu s onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN-a.

Rezolucija je suštinski usmjerena ka izgradnji pravde i trajnog mira, jer to je ono što treba našem regionu. Napisana je za žrtve genocida. Zbog tragedije i užasa koje su preživjeli. Zbog njihovog prava na taj simbolični djelić zakašnjele pravde. Međunarodni sudovi su već osudili počinioce i one koji su odgovorni za genocid, dodijelivši im ukupno 1.500 godina zatvora. 

Ovo nije stvar politike, već globalnih civilizacijskih vrijednosti i prije svega ljudskosti. Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sjećanja, ne samo da je pogrešno već je necivilizirano.

Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića. Njegove izmišljene teorije zavjere su usmjere da destabiliziraju odnose u regionu i skrenu pažnju s teških pitanja s kojima se Srbija trenutno suočava.

Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu historije. Od čega to Vučić, Dodik, i Vi branite srpski narod? Od rezolucije koja ih nijednom riječju ne spominje? U tekstu rezolucije ste uspjeli vidjeti i pročitati nešto čega nema. Pročitajte pažljivije tekst rezolucije.

Vaši stavovi očigledno nisu stavovi evropskih nacija niti stav Komisije, zato vas pitam čije ste stavove iznijeli tokom vašeg obraćanja o ovoj temi dok ste boravili u Beogradu? Samo par dana nakon vašeg obraćanja zamjenik ministra odbrane BiH javno je odao počast presuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici. Mislite li da je to način na koji se može graditi zajednička budućnost i osigurati trajni mir u regionu?

Tezu da će usvajanje rezolucije destabilizirati region mogu kreirati samo oni koji negiraju genocid, slave ratne zločince i možda imaju slične namjere u budućnosti. Upravo zbog ovakvih stvari biste trebali podržati ovu rezoluciju, kao evropski komesar, kao Evropljanin, kao čovjek - piše u pismu.

Neće nastaviti implementaciju Akcionog plana

Ministarstvo vanjskih poslova se odlučilo da neće nastaviti implementaciju Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja EU, koje su potpisali s mađarskim ministarstvom 6. marta ove godine, na čijem čelu je Peter Sijarto (Szijjarto).

Podsjećamo, Sijarto je nakon sastanka s predsjednikom RS Miloradom Dodikom najavio da će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.