DVA PRIJEDLOGA

Predstavnički dom PSBiH 21. maja o predloženim dopunama Izbornog zakona BiH

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici, u prvom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji se odnosi na p

S jedne od prethodnih sjednica. Avaz

N. Aj.

19.5.2024

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za utorak, 21. maja, kada bi na dnevnom redu trebalo da se nađu dva prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH.

Hitni postupak

Jedan prijedlog podnijeli su zastupnici Kluba SDA, a drugi zastupnik Šemsudin Mehmedović i oba su sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Klub zastupnika SDA u obrazloženju navodi da se, između ostalog, izmjenama traži da se licima koja su u ratu napustila opštinu prebivališta, omogući upis u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu, za opštinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta.

Mehmedović u obrazloženju svog zakonskog prijedloga navodi da su potrebne dopune Zakona kako bi se obezbijedilo učešće pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih u svakom opštinskom i gradskom vijeću i svakoj skupštini opštine, grada i Brčko ditrikta, na način da će biti najmanje jedan Srbin, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan član ostalih ako ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Na dnevnom redu je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović koji kao razlog za njegovo donošenje navodi to da BiH u većem broju zemalja u svijetu nema ambasadu ni konzularnog predstavnika.

On navodi da bi bilo produktivno dogovoriti saradnju sa počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i spoljnim pružaocem usluga, koji bi učestvovali u prikupljanju zahtjeva za izadavanje viza za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnosioca zahtjeva u matičnoj zemlji, tako da on ne putuje u druge zemlje u kojima se nalaze ambasade.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici, u prvom čitanju, razmatraju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, koji se odnosi na potvrđivanja imenovanja generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Na dnevnom redu je i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku, te izvještaja Komisije poslaničkim zaključcima.

Razmatranje izvještaja

Pred poslanicima će se naći i godišnji izvještaj Centralne banke BiH, informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za prošlu godinu, te izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH i izvještaj o radu, s prijedlogom mjera za zaštitu i bezbjednost povratnika u BiH.

Na dnevnom redu, objavljenom na internet stranici Parlamentarne skupštine BiH, su i dvije poslaničke inicijative i to poslanika Denisa Zvizdića i Mije Karamehić-Abazović.

Početak sjednice zakazan je za 12 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.