NAKON POSLANOG PISMA

Konaković i Varhelji imali "težak i dug razgovor" o rezoluciji o Srebrenici

U toku dana ćemo izaći sa zajedničkim saopćenjem po pitanju naše saradnje i reakcija, rekao je Konaković

Konaković i Varhelji; Fotografija s jednog od ranijih sastanaka. Twitter

FENA

19.5.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je 17. maja otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varheljiju (Varhelyi), u kojem je reagovao na medijska izvještavanja da se Varhely javno pridružio "sramnoj propagandi predsjednika Srbije" kada je u pitanju rezolucija o Srebrenici.

Konaković je u pismu poručio komesaru da je od njega očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, te da "zbog funkcije koju obavlja mora znati da su njegove riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN".

Kako je ministar Konaković danas kazao u izjavi za Fenu, nakon tog pisma imao je težak i dug razgovor s Varhelyjem, a stavovi sagovornika će biti objavljeni u toku dana putem zajedničkog saopćenja.

- S Varheljijem sam imao odličnu saradnju tokom procesa evropskih integracija, ali moram napomenuti da, kada je riječ o rezoluciji i generalno Srebrenici, mi tu imamo stav koji je osjetljive naravi. Sagledali smo njegovu izjavu i naše stavove sa više strana i mislim da ćemo u toku dana izaći sa zajedničkim saopćenjem po pitanju naše saradnje i reakcija – kazao je Konaković.

Ministar dodaje da je na pismo Varheljiju bilo dosta reakcija po društvenim mrežama, ali nije imao direktnu komunikaciju sa drugim sudionicima.

- Vidio sam komentare i kroz medije i kroz društvene mreže, ali nisam imao drugih kontakata osim s Varhelijem – zaključio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.