HOSEIN AMIR ABDOLAHIAN

Iranski šef diplomatije, koji je stradao u nesreći, krajem 2022. godine bio u posjeti BiH: Evo šta je tada govorio

Održao je sastanke sa tadašnjom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i tadašnjim delegatom u Domu naroda PSBiH Bakirom Izetbegovićem

Abolahian se sastao s Turković 2022. godine. MVP

S. S.

20.5.2024

Ministar vanjskih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian poginuo je u helikopterskoj nesreći koja se desila jučer nakon što je putovao sa predsjednikom te države Ebrahimom Raisijem.

Inače Hosein Amir Abdolahian je krajem 2022. godine boravio u posjeti BiH, što je tada izazvalo brojne kritike.

Održao je sastanke sa tadašnjom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i tadašnjim delegatom u Domu naroda PSBiH Bakirom Izetbegovićem.

Konferencija za medije

Trebao je tada održati i sastanak s članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, ali je nakon brojnih odbijenica taj sastanak i otkazan.

Nakon sastanka s Biserom Turković, tada je održao konferenciju za medije gdje je izjavio da njegova država Bosnu i Hercegovinu tradicionalno smatra prijateljskom i da će, kao i dosad, i u budućnosti biti uz BiH i njene građane.

- Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda - poručio je on tada.

Abdolahian i Izetbegović. Platforma X

Istakao je da je tada da je s Turković dogovorio da se što prije održi sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dviju zemalja, kojom prilikom će biti razmotrena sva pitanja za nastavak saradnje, što se na kraju nikada nije desilo, niti je bilo više sastanaka zvaničnika te dvije zemlje.

- Drago nam je da je u periodu nakon pandemije koronavirusa došlo do povećanja obima trgovinske razmjene između dviju zemalja u vrijednosti od 53 posto - rekao je tada.

Sankcije Iranu

Riječi je s Turković bilo i o primjeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i ratu u Ukrajini.

- Ponovili smo da se protivimo ratu u Ukrajini, kao što se protivimo nastavku oružanih sukoba u nekim drugim dijelovima svijeta. Gospođi Turković sam prezentirao objašnjenja o postupcima SAD i nekih drugih zapadnih zemalja protiv Islamske Republike Iran u nekim oblastima, poput ljudskih prava. Nažalost, svjedoci smo tih postupaka od SAD po tom pitanju kojima se krše postojeći standardi u svijetu - naveo je tada.

Proteste koji su se tada dešavali u Iranu nazvao je "vrhuncem stranog uplitanja i planiranog terora".

- Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici - zaključio je tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.