PRISTUP RAZLIČITIM USLUGA

IDDEEA uputila apel za pažljivo korištenje digitalnih identiteta

Digitalni identitet je skup informacija koje jedinstveno identifikuju pojedinca ili neki entitet u digitalnom okruženju

Digitalni identitet. Fena

FENA

20.5.2024

Digitalni identitet je skup informacija koje jedinstveno identifikuju pojedinca ili neki entitet u digitalnom okruženju. U ovisnosti od države do države, ovaj identitet može uključivati korisnička imena, lozinke, digitalne certifikate, biometrijske podatke, e-mail adrese, profile na društvenim mrežama i druge vrste digitalnih podataka.

Digitalni identitet

Kako je saopćeno iz IDDEEA BiH, digitalni identitet omogućava pristup različitim online uslugama, aplikacijama i resursima i igra ključnu ulogu u autentifikaciji i autorizaciji korisnika. Sa porastom broja online usluga, upravljanje digitalnim identitetom postaje sve važnije kako bi se osigurala privatnost, sigurnost i zaštita podataka na mreži.

- Svaka država može da ima više digitalnih identiteta. Fizičke i pravne osobe same biraju za koje svrhe će koristiti koji digitalni identitet, te kojem digitalnom identitetu oni vjeruju. Svakako minimalni uslov za razmatranje pravne osobe koja implementira neki digitalni identitet je da je isto međunarodno certifikovano, te da je osiguralo međunarodnu sljedivost - navode iz te institucije.

Napominju da su trenutno na području Bosne i Hercegovine Uprava za indirektno oporezivanje BiH, IDDEEA BiH i BH Pošte nadležni ovjerioci upisani u evidenciju ovjerioca i priznati po važećem Zakonu o elektronskom potpisu u BiH, certificirani po relevantnim međunarodnim standardima uključujući i eIDAS regulativu.

Zakonom o elektronskom potpisu BiH

S tim u vezi, IDDEEA je u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH, a koji obuhvata elektronske certifikate (digitalni identitet i jeste elektronski certifikat) implementirala BiH Digitalni identitet za sve građane Bosne i Hercegovine, kao institucija koja je međunarodno certificirana, te nadležna za identifikacione dokumente, elektronski potpis i elektronske certifikate vezane za identifikacione dokumenate.

- Stoga, kod korištenja digitalnih identiteta i elektronskog potpisa, bilo da je riječ o vašim ličnim podacima ili uslugama koje pružate ka trećim osobama, apeliramo da budete pažljivi sa svim ostalima pravnim osobama koje se lažno predstavljaju, ne ispunjavaju ni minimalno navedene uslove, te pokušavaju da prevare fizičke i pravne osobe u navedenoj oblasti - saopćeno je iz IDDEEA-e. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.