UOČI 23. MAJA

Posljednji pokušaji da se spriječi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici: Cvijanović pisala predstavnicima u UN-u

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovat će dan prije sjednice Generalne skupštine UN-a, odnosno 22. maja na panel diskusiji

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Fena

N. Aj.

20.5.2024

Za tri dana, tačnije 23. maja, bit će održana sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda na kojoj će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Kako tvrdi dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Njujorka Ivica Puljić, u toku su posljednji pokušaji "srpske strane da spriječi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici na Općoj skupštini UN-a".

- Pismo je ponovno poslala Ž. Cvijanović da je sve neusaglašeno i neustavno uz kršenje Dejtona, a A. Vučić organizira u UN-u svjedočenje srpskih ratnih žrtava iz BiH - naveo je Puljić.

U pismu koje je Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, uputila stalnim predstavnicima i stalnim posmatračima u UN-u, navodi se da je pokrenut "nacrt rezolucije u vezi s događajima u Srebrenici 1995. pred Generalnom skupštinom UN-a".

- Na ovu rezoluciju nikada nije pristala niti je zagovarala nijedna institucija BiH, niti je usaglašena između tri konstitutivna naroda i njihovih legalno izabranih predstavnika. Prema Ustavu BiH, odobrenje tročlanog Predsjedništva BiH, koje je kolektivni šef države zadužen za vanjsku politiku i predstavlja BiH u međunarodnim forumima, bilo je potrebno, ali nikada nije dobijeno. Stoga su postupci ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića neustavni i neovlašteni - navela je Cvijanović.

Poručila je da njihove prezentacije i obraćanja vrše se u ličnom svojstvu jer ne predstavljaju i ne mogu predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

- Nadalje, ovakvim postupcima bošnjačkih političara i diplomata krše se Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum). Donošenjem nesankcionisanih odluka u ime cijele BiH i zanemarujući volju najmanje jednog od tri naroda i dva entiteta koji čine BiH, oni narušavaju konsenzus bitan za ustroj naše zemlje pažljivo kreiran Dejtonskim Aneksom 4 (Ustav BiH), što će potencijalno podstaći tenzije u BiH i širem regionu Balkana. Smatram bitnim da vas upoznam s ovim važnim stvarima prije donošenja bilo kakvih dalekosežnih odluka i cijenila bih vašu ljubaznu pažnju - navela je Cvijanović.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovat će dan prije sjednice Generalne skupštine UN-a, odnosno 22. maja na panel diskusiji koju organizira otpravnik poslova Srbije u Ujedinjenim nacijama Saša Mart. Tu je planirano svjedočenje žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.