PSBIH

Prijedlog dopune Zakona o strancima upućen nadležnoj komisiji na ponovno razmatranje

Poslanici nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Fena

FENA

21.5.2024

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović, vratio Zajedničkoj komisiji za ljudska prava kako bi ga ponovno razmotrila i dostavila Domu novo mišljenje.

 Zajednička komisija 

Naime, Zajednička komisija za ljudska prava državnog parlamenta je jučer, bez prisustva predlagača, razmatrala principe prijedloga ovog zakona i nije ih podržala, te je Predstavničkom domu dostavila negativno mišljenje, koje poslanici danas nisu prihvatili.

Poslanici nisu prihvatili zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH razmatra po hitnom postupku.

Potom su se izjašnjavali o tome da predloženi zakon bude razmatran po skraćenom postupku, ali je zbog nedostatka entitetske većine to upućeno Kolegiju na usaglašavanje.

Usvojeno je nekoliko izvještaja, među kojima: Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2023. godinu, Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2023., Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2023. godinu, kao i Izvještaj o radu, s prijedlogom mjera za zaštitu i sigurnost povratnika u BiH, čiji je podnosilac Radno tijelo Predstavničkog doma za izradu prijedloga mjera za zaštitu i sigurnost povratnika.

Izvještaj o radu 

Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu je zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Usvojena je poslanička inicijativa Mije Karamehić-Abazović kojom se "zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci sačini javno dostupnu online bazu podataka svih ugovora o djelu koje sklapaju institucije BiH".

Zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja na usaglašavanje Kolegiju Doma upućena je poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH inicira da Vijeće ministara BiH pristupi izradi Akcionog plana za realizaciju prioriteta 4. g) iz Mišljenja Evropske komisije koji glasi: „Temeljno unaprijediti institucionalni okvir, uključujući i na ustavnom nivou, kako bi se osiguralo da su svi organi uprave zaduženi za provođenje acquisa zasnovani isključivo na profesionalizmu i da se ukloni pravo veta u procesu donošenja odluka, u skladu s acquisem“.

Poslanici su dali saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji, kao i za ratifikaciju Akata Svjetskog poštanskog saveza (Universal Postal Union – UPU) usvojenih na 27. redovnom kongresu Svjetskog poštanskog saveza, održanom u Abidžanu 2021, Obala Slonovače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.