OBILJEŽAVANJE GENOCIDA

Bećirović u UN-u: Usvajanje rezolucije je u funkciji prevencije genocida

UN će usvajanjem rezolucije o Srebrenici i širenjem istine, potvrđene presudama međunarodnih sudova, pokrenuti globalni proces prevencije genocida

Bećirović u UN. Kabinet člana Predsjedništva BiH

El. T.

21.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Kraljevine Bahrein Jamalom Faresom Alrovaijem (Alrowaieijem) i ambasadorom Republike Sudan Al-Haritom Mohamedom (Harithom Mohamedom) u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Tokom razgovora Bećirović je istakao da će se proglašavanjem 11. jula međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, doprinijeti da se zločin genocida više nikada ne ponovi. On je naglasio da se institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a istovremeno štite temeljni principi na kojima počiva UN. Usvajanje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice je u funkciji prevencije genocida.

Radi budućeg rada i očuvanja kredibiliteta UN-a važno je da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprečavanju genocida u Srebrenici, rekao je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je rekao da je potrebno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, kao što je to učinila i u Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi.

UN će usvajanjem rezolucije o Srebrenici i širenjem istine, potvrđene presudama međunarodnih sudova, pokrenuti globalni proces prevencije genocida, istakao je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.