DIJELJENJE ISKUSTVA

Iskustvo BHANSA-e koristit će Danska za preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom Grenlanda

NAVIAIR namjerava iskoristiti iskustvo i znanje BHANSA-nih stručnjaka stečeno tijekom projekta preuzimanja kontrole nad bh. zračnim prostorom

Posjet danskog tima Centru oblasne kontrole letenja u Sarajevu. Fena

FENA

23.5.2024

Znanje i iskustvo Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) izravno će se primijeniti u velikom i izazovnom projektu danskog pružatelja usluga u zračnoj plovidbi NAVIAIR za preuzimanje upravljanja zračnim prometom na Grenlandu od Kanade i Islanda.

Evropska organizacija za sigurnost zračne plovidbe EUROCONTROL Dancima je predložila da se za dijeljenje iskustva potrebnog za ovaj značajan projekt obrate upravo BHANSA-i.

Dijeljenje iskustva

Implementacijom projekta nazvanog Silaannarput, čija se provedba očekuje 2031. godine, NAVIAIR namjerava iskoristiti iskustvo i znanje BHANSA-nih stručnjaka stečeno tijekom projekta preuzimanja kontrole nad bh. zračnim prostorom od susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske.

U BHANSA-i, najmlađem pružatelju usluga zračne plovidbe u Europi, već je održan niz sastanaka s danskim kolegama, tijekom kojih su razmijenjeni detalji pristupa uspješnog preuzimanja kontrole nad zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, a koji je imao značajan odjek u svijetu upravljanja zračnim prometom (ATM). Inače preuzimanje kontrole nad zračnim prostorom je iznimno složen projekt, podijeljen u jasno definirane faze koje su izuzetno zahtjevne s tehničkog, infrastrukturnog, ekonomskog, regulatornog i međunarodno-pravnog stajališta. Poseban izazov je osiguravanje dovoljnog broja obučenih kontrolora zračnog prometa prije same implementacije projekta.

Danski tim stoga je izrazio posebno zanimanje za provedbu sveobuhvatnog programa obuke kontrolora zračnog prometa po uzoru na BHANSA-u, koji je i danas najveći provedeni pojedinačni projekt obrazovanja kontrolora letenja u Europi. Njegove principe, s naglaskom na praktičnoj obuci na radnoj poziciji u drugim centrima kontrole letenja, Danci planiraju primijeniti u edukaciji svojih kontrolora za projekt na Grenlandu.

Direktor BHANSA-e, Davorin Primorac, nije skrivao ponos zbog danske inicijative za međunarodnom suradnjom u oblasti upravljanja zračnim prometom (ATM).

Nedostatak izravne financijske pomoći države

-Nedostatak izravne financijske pomoći države, a na koju naše danske kolege, srećom, mogu računati, BHANSA-in uspjeh u njihovim očima čini još većim. Iskreno se nadam kako će naša suradnja s NAVIAIR-om pretvoriti u trajno partnerstvo, te da će poslužiti kao uzor za slične ATM projekte diljem svijeta, kazao je Primorac.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), te dali doprinos pojašnjenju regulatornog okvira prijenosa nadležnosti između različitih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi.

Posjet NAVIAIR-ovog tima zaduženog za implementaciju projekta Silaannarput BHANSA-inom Centru oblasne kontrole letenja u Sarajevu označava početak dugogodišnjeg prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg se očekuje nastavak suradnje, s ciljem nesmetanog danskog preuzimanja upravljanja zračnim prometom nad svojim teritorijem na Grenlandu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.