OŠTRA REAKCIJA

Žuljević odbrusio Kamberu: Vaš guru Novalić je prevario penzionere, oni traže da se zakon promijeni

Povećanja penzija su nastala kao rezultat inflatorne dramatične situacije, jer se štampao novac bez pokrića

Žuljević i Kamber. Fena - Javna rasprava

28.5.2024

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Asim Kamber je pitao vladajuću većinu da li se boje da će završiti na američkoj crnoj listi "zbog pomoći penzionerima, kao što je to bio slučaj sa Fadilom Novalićem".

Na to mu je repliku uputio zastupnik Aner Žuljević (SDP).

- Kolega Kamber ima rupu u vremenu otkad je boravio u ovom Parlamentu. Ovu formulu koju koristi vezano za usklađivanje penzija Nermin Nikšić je osmislio guru prethodni premijer Fadil Novalić. Sada ga i penzioneri, koji su ga tada podržali jer ih je prevario, traže da se ovaj zakon promijeni. O tim revolucionarnim uspjesima Novalića treba pričati u brojevima. U 2017. godini minimalna penzija je iznosila 326 KM, a najviša 2.184 KM, što je razlika između 1.848 KM. Na kraju 2023. godine jaz se dodatno povećao tako da je najniža 538, a najviša 2.626 KM. Razlika je iznosila 2.088 KM. Povećanja penzija su nastala kao rezultat inflatorne dramatične situacije, jer se štampao novac bez pokrića. Sa aspekta onog što su penzioneri mogli da kupe nije doprinijela ništa - rekao je Žuljević.

Kaže da je za vrijeme prvog mandata Nikšića plaća bila 45 posto potrošačke korpe, a penzija 43 posto prosječne plaće i 20 posto potrošačke korpe.

- Za vrijeme Novalića bila je 43 posto potrošačke korpe, a penzija 41 posto prosječne plaće i 18 posto potrošačke korpe. Dug je povećan za šest milijardi dok je on govorio da smo u suficitu. Jeste bilo suficita, ali smo otišli u dužničko ropstvo i privreda i građani. Penzioneri su imali veću kupovnu moć, ali slažem se da nikada nisu dobili što zaslužuju - istakao je.

Inače, Asim Kamber se povezivao sa krađom glasova u Sanskom Mostu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.