FUP-U I OHR-U

Edin Garaplija prijavio Izetbegovića, Ademovića, Mehmedagića, Herendu i druge: Riješite politička ubistva!

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Nedžad Herenda, bivši pripadnik zloglasne jedinice "Ševe“, te druge NN osobe

Garaplija predao prijavu u FUP jučer, simbolično 5 do 12 - Avaz
Garaplija predao prijavu u FUP jučer, simbolično 5 do 12 - Avaz
Izetbegović: Sve znao - Avaz
Ademović: Bivši direktor AID-a - Avaz
Mehmedagić: Bio dio ekipe - Avaz
+2
Ekipa "Dnevnog avaza"

28.5.2024

Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je predao krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Kemala Ademovića, člana rukovodstva Doma naroda PSBiH i zamjenika predsjednika Naroda i pravde, Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice „Ševe“, te više NN osoba.

Garaplija je prijavu podnio jučer, simbolično pet do 12 sati, u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Faksimil krivične prijave. Avaz

U izjavi za „Dnevni avaz“ nakon podnošenja krivične prijave, Garaplija je kazao kako je krivična prijava podnesena s ciljem da se konačno pravna država obračuna s dubokom državom.

Stigao ponedjeljak

- Kao što je jedan visoki funkcioner SDA prije 33 godine najavio: „Od ponedjeljka će biti pravna država“, evo ja ovdje, ispred Federalnog MUP-a, poručujem da je taj ponedjeljak stigao. 

Danas (jučer, op.a.) sam predao krivičnu prijavu za organizirani kriminal i politička ubistva protiv najviših rukovodilaca SDA, dakle, predsjednika partije gospodina Bakira Izetbegovića i njegovih pomagača Osmana Mehmedagića i Kemala Ademovića (sada član Naroda i pravde) - kazao je Garaplija.

Izetbegović: Sve znao. Fena

Istakao je kako već 30 godina upozorava na duboku državu te kako je došlo vrijeme da se pokaže da li je pravna država jača od duboke države.

Garaplija je prijavu proslijedio i Uredu visokog predstavnika (OHR), s ciljem da ova institucija vrši monitoring nad procesom, odnosno postupanjem u vezi s podnesenom krivičnom prijavom.

- Pokazao sam da je krajnje vrijeme da pravna država uđe u konačni obračun s dubokom državom. Krivičnu prijavu i zamolnicu za urgenciju, odnosno monitoring procesa, predao sam visokom predstavniku ne zato što ne vjerujem u pravosuđe, naprotiv, vjerujem da imamo veliki broj poštenih u pravosuđu, Tužilaštvu, istražnim agencijama, koji će ući konačno u okršaj s jednom dokumentirano dubokom državom, ali onako kako pravi profesionalci rade - zaključio je Garaplija.

Ademović: Bivši direktor AID-a. Fena

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizirani kriminal.

Zajedno su djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

Posao "Ševa"

Dalje, u krivičnoj prijavi se navodi da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije „Ševe“ i druge NN osobe, i to:

Mehmedagić: Bio dio ekipe. Avaz

- Nedžada Ugljena, zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH, ubijenog 1996. godine;

- Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ubijenog 1999. godine;

- Ramiza Delalića, ratnog komandanta 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, ubijenog 2007. godine;

- Ismeta Bajramovića, ratnog komandanta Vojne policije Armije RBiH, i drugih NN osoba na komandnim i rukovodnim funkcijama u periodu od 1992. do danas.

Organizirali grupu za ubistvo Ramiza Delalića Ćele

U obrazloženju krivične prijave Garaplija navodi:

- Izetbegović, Ademović, Mehmedagić i druga NN lica u periodu od 2006. do 2007. godine organiziraju kriminalnu grupu za likvidaciju Ramiza Delalića, komandanta 9. brdske brigade Armije RBiH, a nad kojim su prije atentata određeni vremenski period neovlašteno vršili tajni nadzor komunikacija i praćenje kretanja kako bi saznali mjesta njegovog boravka i navike, navodi se u krivičnoj prijavi.

Ismet Bajramović Ćelo rekao „da će se tresti država ako počne pričati“

Nakon saznanja da je Ismet Bajramović Ćelo, koji je likvidiran 2008. godine, u svojim izjavama istražiteljima Tužilaštva i medijima istakao „da će se tresti država ako počne pričati“ za određena krivična djela i ubistva, u šta je upetljan visoki državni vrh, organizirana je kriminalna grupa koja angažira NN osobu da likvidira Ismeta Bajramovića. 

Herenda: Ubijao prema nalogu države. Screenshot

Nakon što je omamljen nepoznatim sredstvom, Bajramoviću je ispaljen hitac u glavu iz neposredne blizine, a kao oružje izvršenja iskorišten je lični pištolj ubijenog te je u cilju zataškavanja ovog krivičnog djela insceniran položaj oružja i tijela kao da se radi o samoubistvu, piše u krivičnoj prijavi.

"Grijeh“ Joze Leutara su bila saznanja o visokoj korupciji i pronevjeri ratnih donacija

Jozo Leutar vodio je specijalnu istragu o pronevjerama ratnih donacija za odbranu BiH i velikih iznosa novca na računima bh. kompanija u inozemstvu.

Nakon saznanja da je Leutar, putem zvaničnih kanala saradnje s međunarodnom policijskom agencijom Interpol, dobio dokumentaciju kojom se dokazuje upetljanost tadašnjeg najvišeg državnog vrha, s Alijom Izetbegovićem na čelu, organizirana grupa s Bakirom Izetbegovićem, Kemalom Ademovićem, Osmanom Mehmedagićem na čelu, kao visokim rukovodiocima tajne policije, a pod kontrolom klana Izetbegović, te drugim osobama iz vrha sigurnosnog sektora, priprema, organizira i naređuje likvidaciju Joze Leutara s ciljem zataškavanja svih njegovih saznanja o visokoj korupciji i kriminalu do kojih je došao, ističe se u krivičnoj prijavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.