UPITAN ISPRED SIPA-E

Video / Pogledajte reakciju Bakira Izetbegovića na krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio Edin Garaplija

U krivičnoj prijavi se navodi da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizirani kriminal

Izetbegović: Zatečen pitanjem novinara "Avaza". Avaz

28.5.2024

Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je predao krivičnu prijavu FUP-u i OHR-u.

Nakon što je "Dnevni avaz" u današnjem printanom izdanju objavio tekst krivične prijave koju je podnio Edin Garaplija protiv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Kemala Ademovića, člana rukovodstva Doma naroda PSBiH i zamjenika predsjednika Naroda i pravde, Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice „Ševe“, te više NN osoba, upitali smo Izetbegovića za komentar.

- Nisam vidio - kazao je Izetbegović novinaru "Avaza" danas ispred sjedišta SIPA-e nakon što je ispitan po nalogu Tužilaštva BiH.

Izetbegović je, podsjećamo, danas dao izjavu u SIPA-i nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prošle sedmice izdalo naredbu SIPA-i za njegovo saslušanje zbog predizbornog skupa u Hadžićima, koji se održao u julu 2022. godine, a dat će iskaz zbog "raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje".

Kako smo već objavili, Garaplija je prijavu podnio jučer, simbolično pet do 12 sati, u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, a potom i OHR-u.

Tom prilikom je izjavio kako je krivična prijava podnesena s ciljem da se konačno pravna država obračuna s dubokom državom, odnosno da se otkriju nalogodavci i izvršioci političkih ubistava.

U krivičnoj prijavi se navodi da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe pristupile 1996. godine grupi za organizirani kriminal.

Samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije "Ševe“ i druge NN osobe, i to:

- Nedžada Ugljena, zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) BiH, ubijenog 1996. godine;

- Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ubijenog 1999. godine;

- Ramiza Delalića, ratnog komandanta 9. brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, ubijenog 2007. godine;

- Ismeta Bajramovića, ratnog komandanta Vojne policije Armije RBiH, i drugih NN osoba na komandnim i rukovodnim funkcijama u periodu od 1992. do danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.