RADNI SASTANAK

Delegacija Ambasade SAD posjetila Zajednički štab OSBiH: Razgovarali o rješavanju viškova naoružanja i municije

Obostrano je izraženo interesovanje za nastavkom postojeće saradnje na tekućem projektu, kao njenom proširenju.

Štab OSBiH. Ministarstvo odbrane BiH

FENA

30.5.2024

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse generalmajor Mirsad Ahmić održao je radni sastanak sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država s ciljem razmatranja aktivnosti na rješavanju viškova neperspektivnih količina naoružanja i municije.

Pored svih izazova koji su prisutni, naglašena je veoma dobra saradnja na ovoj važnoj aktivnosti, uz napomenu da u proteklom periodu nije zabilježen niti jedan sigurnosni incident tokom realizacije istih, zahvaljujući prvenstveno stručnosti i profesionalnom radu pripadnika Oružanih snaga BiH, vođe projekta i njegovog tima te pripadnika angažovane kompanije „Tetra Tech“.

Obostrano je izraženo interesovanje za nastavkom postojeće saradnje na tekućem projektu, kao njenom proširenju.

General Ahmić jse zahvalio Vladi SAD-a na pomoći koju konstantno i bezrezervno pružaju MOBiH i OS BiH, na mnogim poljima jačanja sistema odbrane Bosne i Hercegovine.

Tema radnog sastanka bila je evaluacija saradnje koja je otpočela potpisivanjem Tehničkog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Ureda Vlade SAD-a iz decembra 2011. godine, a vezano za aktivnosti rješavanja viškova neperspektivnih količina naoružanja i municije, preuzetih formiranjem MO i OS BiH od bivših entitetskih vojski.

Sastanku su prisustvovali direktorica Ureda za uništavanje i smanjenje oružja u Birou za političko-vojna pitanja pri Ambasadi SAD-a Karen Chandler, program menadžer Kelly Matanin, predstavnica Političko-vojnog ureda Ambasade SAD-a Dianna Palequin i pomoćnik vojnog atašea SAD u BiH pukovnik Timothy Speace, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.