UDRUŽENJE “VIŠEGRAD ‘92”

Za svaki ugašen život po jedna ruža: Sjećanje na krvavi juni 1992. i žrtve ratnih zločina počinjenih u Višegradu

Mjesec koji je ostao upamćen po zlu i masovnim svirepim ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti

3.000 ruža za 3.000 života. A. Bajramović

Alen Bajramovic

1.6.2024

Spuštanjem ruža u rijeku Drinu danas je na ćupriji Mehmed – paše Sokolovića obilježena 32. godišnjica zločina počinjenih u ovom gradu. Upravo mjesec juni ostaje upamćen po zlu i masovnim svirepim ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti.

Juna 14. i 27. 1992. godine, u živim lomačama u Pionirskoj ulici i na Bikavcu ubijeno je više od 140 Višegrađana, a Haški tribunal je ove zločine svrstao među najmonstruoznije počinjene u svim ratovima na području bivše Jugoslavije.

Prema podacima Udruženja porodica ubijenih i nestalih osoba “Višegrad '92”, u ovom gradu je ubijeno oko 3.000 osoba, među kojima je i 127 djece. Za zločine u Višegradu osuđeno je više od 25 zločinaca na više od 400 godina zatvora.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Za zločine u Pionirskoj ulici i Bikavcu, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na doživotni zatvor osuđen je Milan Lukić, dok je Sredoje Lukić osuđen na 27 godina zatvora.

Obilježavanje tužne godišnjice u Višegradu bit za završeno posjetom mezarju Stražište gdje će biti položeno cvijeće i proučen jasin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.