"AVAZ" NA LICU MJESTA

Varhelji u Sarajevu poručio bh. liderima: Morate ispuniti uslove za Plan rasta, građani će imati koristi od toga

Kazala sam Varheljiju da smo na dnevnom redu imali Izborni zakon, ali imamo situaciju izazvanu ničim, kroz nametanje od OHR-a

S današnje press konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S održane press konferencije - Avaz
Dnevni avaz
+4

3.6.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) obratili su se medijima nakon trećeg Političkog foruma o evropskim integracijama naše zemlje.

- Čuli smo opredijeljenost svih aktera za evropski put. Odluka o otvaranju pregovora je ograničena, jer se moraju ispuniti druge obaveze i prioritete. Kazala sam Varheljiju da smo na dnevnom redu imali Izborni zakon, ali imamo situaciju izazvanu ničim, kroz nametanje od OHR-a. Iz ove situacije moramo izaći i naći načine da provedemo reforme.

Moramo jasno pokazati da se trebamo međusobno uvažavati i donositi odluke koje EU stavlja pred nas. Imamo obavezu imenovati glavnog pregovarača i dva zamjenika, kako zbog državne strukture, ali i zbog složenosti posla - rekla je Krišto.

Istakla je kako su razgovarali i o EU planu rasta za koji je dobiven prijedlog sredstava, a koji za BiH iznosi 1,8 milijardi eura.

- Prvo moramo donijeti Zakon o budžetu BiH. On je ključan i za funkcioniranje, ali i za isplaćivanje prve tranše. Drago mi je da smo imali konstruktivan i otvoren razgovor, ali da kroz razgovore možemo se kretati naprijed uz sve izazove. I dalje ću biti poveznica između svih nivoa vlasti, da ne tražimo probleme nego rješenja - kazala je Krišto.

Nakon Krišto, obratio se i Oliver Varhelji.

- BiH treba preći na sljedeći korak. Svi trebaju raditi i u Mostaru i u Sarajevu i Banjoj Luci. Trebaju se ispuniti i uslovi za Plan rasta.

Građani ove države će imati benefite. Sve institucije trebaju raditi na implemanticiji uslova iz Plana rasta. Spremni smo im platiti prvu tranšu prije ljetnih odmora, ali se prije toga mora usvojiti budžet - kazao je Varhelji i dodao:

- Vrlo je jasno nakon današnje rasprave šta trebate ispuniti kako biste mogli prijeći na novi nivo. Sada je vrijeme kada trebamo da lideri ispune što trebaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.