VRIJEDNU 2 MILIJARDE EURA

Krišto nakon sastanka s Varheljijem: Znamo uvjet i obavezu da dobijemo prvu tranšu iz Plana rasta

Drago mi je da smo imali konstruktivan i otvoren razgovor, ali da kroz razgovore možemo se kretati naprijed uz sve izazove

Tokom obraćanja Varheljija i Krišto - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

3.6.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se medijima nakon trećeg Političkog foruma o evropskim integracijama naše zemlje.

Političkim forumom su kopredsjedavali Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

- Čuli smo opredijeljenost svih aktera za evropski put. Odluka o otvaranju pregovora je ograničena, jer se moraju ispuniti druge obaveze i prioritete. Kazala sam Varheljiju da smo na dnevnom redu imali Izborni zakon, ali imamo situaciju izazvanu ničim, kroz nametanje od OHR-a. Iz ove situacije moramo izaći i naći načine da provedemo reforme.

Moramo jasno pokazati da se trebamo međusobno uvažavati i donositi odluke koje EU stavlja pred nas. Imamo obavezu imenovati glavnog pregovarača i dva zamjenika, kako zbog državne strukture, ali i zbog složenosti posla - rekla je Krišto.

Istakla je kako su razgovarali i o EU planu rasta za koji je dobiven prijedlog sredstava, a koji za BiH iznosi 1,8 milijardi eura.

- Prvo moramo donijeti Zakon o budžetu BiH. On je ključan i za funkcioniranje, ali i za isplaćivanje prve tranše. Drago mi je da smo imali konstruktivan i otvoren razgovor, ali da kroz razgovore možemo se kretati naprijed uz sve izazove. I dalje ću biti poveznica između svih nivoa vlasti, da ne tražimo probleme nego rješenja - kazala je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.