SUD BIH

Buljubašić i ostali: Svjedok negira da ga je Sejdić postavio za komandira

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine negirao je da ga je optuženi Ahmet Sejdić postavio na mjesto komandira čete u Međeđi

Ahmed Sejdić. BIRN BiH

El. T. / BIRN

4.6.2024

Na suđenju za zločine na području Višegrada, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine negirao je da ga je optuženi Ahmet Sejdić postavio na mjesto komandira čete u Međeđi, kao što se navodi u njegovom iskazu iz istrage.

Hamed Begović je kazao da je iz Višegrada došao u Međeđu, gdje su držali straže.

- Straže su bile dok nije došao komandant Sejdić sa svojim ljudima - rekao je Begović.

Komandir čete bataljona

On je kazao da je, kada je “komanda došla u Ismetovu kuću“, postavljen za komandira čete bataljona “16. maj“. Naveo je da ne zna ko ga je postavio i čiji je potpis bio na papiru.

Tužiteljica Eldina Biuk ga je podsjetila da je u iskazu iz istrage naveo da ga je Sejdić postavio za komandira i dao mu papir. Begović je rekao da nije tako izjavio.

Svjedok je kazao da ga je poslije tri mjeseca s te pozicije smijenio komandant bataljona “16. maj“. Poslije toga, kako je kazao, Tvrtković ga je zvao da radi popis centrala. U iskazu je naveo da je Mehmed Tvrtković bio zadužen za civilnu vlast i snabdijevanje hranom.

Na pitanje o akcijama u selima Hadrovići, Bursići i Klisura, Begović je rekao da je za to saznao dan kasnije, kad mu je jedan mještanin doveo ovcu. Na njegovo pitanje odakle mu, mještanin mu je rekao da je dovedena iz Bursića i Hadrovića.

On je potvrdio da je čuo da su tada u Međeđu dovedene i dvije žene. Begović je nekoliko puta tužiteljici rekao da mu je ona tokom ispitivanja u istrazi iznosila određene navode.

- Ja sam rekao da sam čuo da su ubijene, Vi ste rekli da su žive - kazao je svjedok.

On je na pitanje tužiteljice potvrdio da je u iskazu navedeno da je čuo kako su ubijene, kao što je i rekao.

Na pitanja Sejdićeve Odbrane, Begović je ponovio da ne zna ko ga je postavio za komandira, kao i da nije bio u Štabu Teritorijalne odbrane i ne zna koje su bile nadležnosti Tvrtkovića.

Svjedočio na suđenju

On je svjedočio na suđenju Feridu Buljubašiću, Ahmetu Sejdiću, Rašidu Sobi, Ševki Glušcu, Zakiru Jamaku, Bahrudinu Muhiću, Ademu Fehriću, Mustafi Polji, Enveru Kusturi, Muhamedu Liski, Sakibu Čakaru, Izetu Sejdiću i Muniru Nali, nekadašnjim komandantima i pripadnicima Armije BiH.

Optužnica obuhvata zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča počinjene od avgusta 1992. do februara 1993. godine. Jedna od tačaka tereti Sejdića da je u svojstvu komandanta snaga Teritorijalne odbrane Višegrad naredio i učestvovao u napadu na sela Klisure, Bursići i Hadrovići u opštini Višegrad, u kojem je ubijeno osam srpskih civila, dok su neki ranjeni a neki uhapšeni.

Na ročištu je razmatran zahtjev Odbrane Ahmeta Sejdića da se odbije prijedlog za saslušanje svjedoka Tužilaštva, čije je saslušanje takođe bilo planirano za danas. Odbrana je navela da je ovo lice bilo osumnjičeno kada je saslušavano kao svjedok.

Tužiteljica Biuk je kazala da su navodi Odbrane neosnovani i da je svjedok saslušavan kao i svi pripadnici Višegradske brigade ali da, iako je protiv njega bila podnesena prijava, istraga nikada nije otvorena. Kako je navela, bio je nacrt naredbe jednog od tužilaca, ali ona nije stupila na snagu.

- Donesena je naredba o neprovođenju istrage a ne o obustavi, što znači da nije otvarana istraga - objasnila je Biuk.

Braniteljica Jesenka Rešidović je kazala da nije bitno da li je formalno donesena naredba, ali da je to lice od najmanje 2008. bilo prijavljeno i pod sumnjom.

- Provodila se istraga i tri mjeseca nakon davanja iskaza donosi se naredba o neprovođenju istrage - navela je Rešidović.

I drugi branioci podržali su zahtjev Odbrane drugooptuženog, a Vijeće će naknadno donijeti odluku.

Suđenje se nastavlja 2. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.