OPĆINA CENTAR

Naša stranka prelomila i objavila kandidaturu: Mandić ide za načelnika, šta će učiniti Ademovićev NiP?

Prelamanje Naše stranke da uprkos svemu ide s Mandićem baca prašinu u oči prije svega NiP-ovom odboru u Centru

Rasplet u Općini Centar: Bit će napeto. Facebook

Danijal Hadzovic

6.6.2024

Predsjedništvo i Kantonalni odbor Naše stranke održali su sjednicu na kojoj je usvojen zaključak da Srđan Mandić bude kandidat za načelnika Općine Centar.

Na ovaj način, Naša stranka je odlučila uzeti stvari u svoje ruke i prva povući potez na šahovskom polju koji bi mogao dodatno zakomplicirati odnose unutar trojke.

U sukobu s NiP-om

Naime, Mandić je već duži vremenski period u sukobu s općinskim odborom NiP-a na čelu s Jasminom Ademovićem koji je neuspješno, krajem prošle godine, pokušao da pokrene njegov opoziv.

Teško je očekivati da Mandić, koji je na posljednjim izborima bio zajednički kandidat trojke, dobije podršku od općinskog odbora ove stranke za još jednu kandidaturu za načelnika.

Mandić: Ide po još jedan mandat. Avaz

Nezvanično, s Mandićem se nedavno sastao i lider NiP-a Elmedin Konaković, koji ga je u ime jedinstva trojke pokušao nagovoriti da odustane od kandidature i prepusti to mjesto nekome ko bi bio prihvatljiviji svima, što je navodno bilo i po volji dijelu rukvodostva u NS-u, no Mandić je odlučno odbio takav prijedlog, ističući da će, ako bude potrebno, izaći na izbore i kao nezavisni kandidat.

Veliki ispit

Ipak, prelamanje Naše stranke da uprkos svemu ide s Mandićem, baca prašinu u oči prije svega NiP-ovom odboru u Centru koji se sad nalazi u neobranom gvožđu – da li povući ručnu i ne izaći s vlastitim kandidatom ili ipak kandidirati nekog ispred NiP-a, no onda rizikovati prepuštanje općine kandidatu SDA koalicije i potencijalno rizikovati raslojavanje trojke, koje bi prevazišlo područje Općine Centar.

U svakom slučaju, kandidatura Mandića bit će veliki ispit za stabilnost i kompaktnost trojke.

Ademović: Šta će učiniti. Facebook

Kada je riječ o ostalim općinama, Naša stranka još nije donijela odluku da li će i na koji način podržati kandidate SDP-a i NiP-a u drugim općinama. 

To se prije svega odnosi na potencijalnu kandidaturu Benjamine Karić u Novom Sarajevu kojoj je suprotstavljen dobar dio Naše stranke.

Zaustavljanje gradnje

Stanovnici sarajevskog naselja Marindvor uputili su otvoreno pismo načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću s porukom da prvenstveno zaustavi planiranu gradnju tornja s preko 20 spratova na području ovog naselja.

Oni su u svom pismu naveli da je Marindvor već „zakrčen“ tržnim centrima, visokim zgradama i automobilima. Ali ono za šta se sada mogu pobuniti jeste gradnja tornja od preko 20 spratova kod hotela „Holiday“. 

Poručili su da očekuju da ih načelnik primi na sastanak kako bi saslušao njihove argumente.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.