SUD BIH

Radović i ostali: Suđenje za zločine u Zvorniku počinje 2. jula

Predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić je kazao da je Tužilaštvo predložilo 204 svjedoka

Optuženi i branioci u predmetu “Vinko Radović i drugi”. BIRN

N. H.

prije 5 dana

Na statusnoj konferenciji zakazan je termin početka suđenja, kada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi. Na ročištu su razmatrana procesna pitanja, posebno efikasnost postupka.

Predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić je kazao da je Tužilaštvo predložilo 204 svjedoka, ali da je to veliki broj, posebno onih koji će govoriti o opštim okolnostima.

“Svaki svjedok koji govori o konkretnoj odgovornosti optuženih, govori i o općim okolnostima. Samo na te opće okolnosti ne treba velik broj“, kazao je Maksumić, dodajući da će, ako Tužilaštvo bude insistiralo na svim svjedocima, biti pozivano po deset do 15 po ročištu.

Tužilac Mersudin Pružan je rekao da neće biti ponavljanja i da planira odustati od određenog broja svjedoka, u zavisnosti od onoga što bude potvrđeno tokom suđenja. Uz 204 svjedoka, Tužilaštvo je predložilo i 431 materijalni dokaz, za čije izvođenje procjenjuje da je potrebno 20 sati.

U ovom predmetu prvooptuženi je bio Dragan Spasojević, ali je postupak protiv njega razdvojen 30. aprila. Odbrane su postavile pitanje svjedoka koji se odnose na Spasojevića i navoda optužnice koji se tiču tog optuženog.

Tužilac je kazao da neće mijenjati činjenični opis i izbacivati Spasojevića bez koga ne bi bilo prisilnog preseljenja. Kazao je da svjedoci koji su predloženi za Spasojevića svjedoče i na druge okolnosti. On je naveo da smatra da je Sud požurio s razdvajanjem postupka i da nije nemoguće da Spasojević bude ponovo spojen.

Branilac Miloš Perić je kazao da je već 20 svjedoka preminulo i da bi bilo dobro da budu saslušani prvo stariji i bolesni svjedoci. S tim se složio branilac Nenad Rubež.

“Uvođenje iskaza je na štetu Odbrana jer nema unakrsnog ispitivanja“, rekao je Rubež.

Pružan je kazao da je istraga pokrenuta još 2016. i da ne može sada utvrđivati zdravstveno stanje svjedoka. Sudija Maksumić je rekao da se nada da će Tužilaštvo imati u vidu stanje svjedoka.

Braniteljica Nina Kisić se osvrnula na prijedlog utvrđenih činjenica, navodeći da nije jasno da li će i od kojih svjedoka Tužilaštvo odustati, ukoliko Sud prihvati ovaj prijedlog. Prema njenim riječima, čudno je što Tužilaštvo navodi da će, ako bude odbijen prijedlog, morati predložiti dodatne svjedoke. Pružan se nije s tim složio.

Odbranama je ostavljeno 30 dana da se izjasne o prijedlogu utvrđenih činjenica.

Radovića, Vasića i Panića optužnica tereti da su pomagali u prisilnom preseljenju oko četiri hiljade bošnjačkih civila iz Đulića, Klise i drugih sela. Nekima se na teret stavlja da su pomagali u nezakonitom zatvaranju oko 600 muškaraca, tukući neke od njih prilikom razdvajanja.

Prema optužnici, oko 600 muškaraca dobi od 15 do 70 godina je prinudno odvezeno u Tehničko-školski centra Karakaj, gdje su zatvoreni u malu halu. Potom je oko tri hiljade žena, djece i staraca prevezeno u mjesto Memići kod Kalesije, te su pušteni da odu pješke prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.