BERLIN

Bećirović razgovarao s Siljanovskom-Davkova: Jačanje regionalne saradnje ključno je za stabilnost regije

Bećirović je posebno naglasio potrebu za unapređenjem trgovinskih odnosa, te za stvaranje povoljnijeg investicijskog okruženja za privrednike

Bećirović-Siljanovska Davkova: Iskazali posvećenost jačanju odnosa. Predsjedništvo BiH

Z. K.

11.6.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom-Davkovom u okviru međunarodne Konferencije u Berlinu. Sastanak je održan uoči Samita u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će biti održan 13. juna u Skoplju.

Zajednički interes

Tokom razgovora, predsjedavajući dr. Bećirović i predsjednica Siljanovska Davkova iskazali su posvećenost jačanju odnosa i saradnje Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Istaknuto je da će se uložiti dodatni napori kako bi se dvije države zajednički suočile s izazovima i iskoristile prilike za napredak u regiji, uz naglasak na jačanje bilateralnih odnosa i regionalne saradnje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije prijateljski, te da postoji niz pitanja od zajedničkog interesa, uključujući ekonomski razvoj, sigurnost i evropske integracije. Dr. Bećirović je posebno naglasio potrebu za unapređenjem trgovinskih odnosa, te za stvaranje povoljnijeg investicijskog okruženja za privrednike.

On je, također, istakao važnost produbljivanja ekonomske saradnje konkretnim projektima i inicijativama koji će doprinijeti razvoju i prosperitetu obje države. Transportna povezanost Sarajeva i Skoplja nije na zadovoljavajućem nivou, što znatno utiče i na obim vanjskotrgovinske razmjene, kao i na cjelokupnu ekonomsku saradnju, naglasio je dr. Bećirović.

Stabilnost i prosperitet 

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova je naglasila važnost stabilnosti i prosperiteta u cijeloj regiji. 

- Postoje i drugi važni aspekti međusobnih odnosa, uključujući saradnju u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Intenziviranje ovih aktivnosti dodatno će učvrstiti prijateljske veze dvije države - rekla je predsjednica Siljanovska-Davkova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.