BERLIN

Bećirović se sastao s Berbok: "Svesrpski sabor" je najteži napad na Dejton do danas

Održavanje ovog sabora je udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija

Bećirović i Berbok. Predsjedništvo BiH

N. H.

11.6.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Berlinu je razgovarao s ministricom vanjskih poslova Njemačke Analenom Berbok (Annalena Baerbock) o odnosima dvije države, te o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović je ministricu Berbok detaljno informirao o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bosanskohercegovačkog entiteta RS, te je ukazao na važnost postojanja čvrste saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.

Bećirović je posebno ukazao na opasnost neovlaštenog miješanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine. 

Održavanje „svesrpskog sabora“ Srbije i bh. entiteta RS je najteži napad na Dejtonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas. Održavanje ovog sabora je udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, Bećirović se zahvalio na snažnoj podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. On je istakao da je Njemačka jedna od glavnih zagovornica evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog, prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Ministrica Berbok potvrdila je neupitnu podršku Njemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. 

Prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine su potpuno neprihvatljive za Njemačku i Zapad. 

Također, ministrica Berbok je poručila da je skup u Beogradu od 8. juna zabrinjavajući i da takva aktivnost nema podršku Njemačke i Zapada.

Bećirović je naglasio da je Njemačka, kao najveća ekonomska sila EU, i najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Također, istaknuta je važnost dijaspore kao neizostavnog faktora u jačanju prijateljskih veza i saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.