NOVI VAL SANKCIJA

Oglasila se Ambasada SAD: Sankcionisani glavni izvori prihoda za Dodikovu korumpiranu pokroviteljsku mrežu

Među sankcionisanim kompanijama nalazi se i UNA TV

Avaz

N. H.

18.6.2024

Američka ambasada u BiH se oglasila u vezi sa novim sankcijama Američkog ministarstva finansija (OFAC).

Podsjećamo, tu su Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a kada je riječ o firmama, to su: Infinity International Group, Infinity Media, K-2 Audio, Sirius 2010 i Kaldera Company.

Na listi je i Prointer, firma koja je povezana s Igorom Dodikom, kao i TV stanica UNA, također povezana s porodicom Milorada Dodika.

- Danas je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija (OFAC) odredio sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji osiguravaju glavne izvore prihoda za korumpiranu pokroviteljsku mrežu predsjednika RS Milorada Dodika. 

Dodik je zloupotrijebio službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. 

Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati regiju i ugroziti budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivanja pojedinaca na odgovornost za svoje postupke. Osobe ili subjekti koji sudjeluju u aktivnostima s pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani riskiraju sankcije - naveli su iz Ambasade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.