RADNA GRUPA GA ZAVRŠILA

"Avaz" saznaje: Vlada RS sutra podnosi prijedlog o "mirnom razdruživanju" s FBiH

Radna grupa koja je radila na ovom prijedlogu je imenovana krajem maja

Višković i Dodik. Armin Durgut / PIXSELL

Miralem  Aščić

19.6.2024

Vlada RS završila je izradu sporazuma o "mirnom razdruživanju" RS s entitetom FBiH i kako saznaje portal "Avaz" on će sutra biti podnesen.

Podsjećamo, krajem maja je imenovana Radna grupa koja je radila na ovom prijedlogu, a koji je stigao istog dana kada je Generalna skupština UN-a usvajala Rezoluciju o Srebrenici.

Radnu grupu su činili ministri pravde i unutrašnjih poslova u Vladi RS Milan Bukejlović i Siniša Karan, entitetski pravobranilac Milimir Govedarica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS Dragan Stanković, te direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Osim njih, članovi su bili i Lazar Stjepanović, pravni predstavnik RS, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika RS, te Dalibor Panić, generalni sekretar entitetske Vlade.

Inače, za eventualni prijedlog o "mirnom razdruživanju" ili otcjepljenju bi bila potrebna promjena državnog Ustava, koji bi morao predvidjeti tu mogućnost, a za takvo nešto je potrebna podrška dvije trećina zastupnika i delegata, odnosno i probosanskih i stranaka sa hrvatskim predznakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.