BIZNIS

Građani kreditno zaduženi 7,32 milijarde maraka

Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci 2014.

M. KUNARAC

26.8.2014

Sve snažniji trend podizanja nenamjenskih potrošačkih kredita za finansiranje svakodnevnih životnih potreba doveo je do toga da na ta zaduženja trenutno otpada više od 73 posto ukupnog iznosa kreditnih dugovanja građana Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je ovo za "Dnevni avaz" iz Centralne banke (CB) BiH, odakle navode da je ukupna kreditna zaduženost sektora stanovništva u prvoj polovini 2014. godine kod komercijalnih banaka u porastu i dostigla je iznos od 7,32 milijarde KM.

Kartično poslovanje

- U odnosu na kraj 2012. godine zaduženost je povećana za 527 miliona ili 7,7 posto, a u odnosu na kraj prošle godine za 257 miliona ili 3,6 posto - kazali su iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

U pogledu namjene kredita, najviše su traženi potrošački nenamjenski krediti koje građani koriste za kupovinu različitih proizvoda i usluga, dok je potražnja za stambenim kreditima, za kupovinu automobila i kreditima po kartičnom poslovanju mnogo manja, podaci su CBBiH.
 
Iz "Hypo banke" potvrđeno nam je da su u prvoj polovini ove godine plasirali ukupno 1.884 kredita fizičkim osobama.

- Građani najčešće podižu nenamjenske kredite i u ukupnom volumenu kredita najviše ih se odnosi na proizvode od 5.000 do 10.000 KM. Prema roku otplate nenamjenskih kredita, najzastupljeniji su oni s rokom od pet do deset godina - potvrđeno je za naš list iz "Hypo banke".  

Idu u minus

Prema polugodišnjem finansijskom izvještaju "Nove banke", nivo kredita iznosi milijardu i 177 miliona KM, što je za 11,54 posto više nego na kraju prošle godine.
 
- Nivo kredita na kraju 2012. iznosio je 875,8 miliona maraka. U 2013. krediti su rasli za 179,2 miliona KM i na kraju godine su iznosili milijardu i 55 miliona KM, što je za 20,47 posto više nego u decembru pretprošle godine - kazala je Dragana Tatić, menadžerica korporativnih komunikacija ove banke.
 
Kada su u pitanju fizičke osobe, ističe se zainteresiranost za dozvoljene minuse po tekućem računu, što je vrsta kratkoročnog kredita. Na osnovu njihove potražnje pripremljene su posebne ponude prekoračenja i do pet plaća, a to je maksimalno do 10.000 KM, u ovisnosti o preduzeću u kojem je klijent zaposlen.

Dozvoljena prekoračenja odobravaju se na rok do 12 mjeseci, uz mogućnost automatskog produženja ugovora i mjesečnog smanjenja limita.

 

Promotivna akcija

 

Kenan Đonko, direktor Direkcije za marketing, komunikacije i kvalitet usluge "Sparkasse banke", potvrdio nam je da su kreditna zaduženja s godinama sve veća, pa je tako u prvom polugodištu realizirano 196 miliona KM novih kredita, a od tog iznosa 68 miliona KM građanima.

- Tokom 2012. odobrena su 373 miliona KM, a u prošloj godini 412 miliona KM. Trenutno su najtraženiji nenamjenski krediti s hipotekom ili bez nje, i upravo s tim kreditima započinjemo i jednu promotivnu akciju u septembru - kazao je Đonko.

  • 527 miliona KM povećana kreditna zaduženost u odnosu na 2012. godinu
  • 68 miliona KM kredita građanima u 2014. odobrila "Sparkasse banka"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.