BIZNIS

Uzmite poklon 50€ i trgujte cijenom nafte na svjetskoj berzi

FXLider poklanja početni kapital

Redakcija

27.8.2014

Provjerite koliko svjetska dešavanja poput krize u Iraku, Gazi, Libiji ili Ukrajini utiču na cijenu ovog energenta i iskoristite svakodnevne promjene. FXLider, svima koji su zainteresovani da se oprobaju u trgovanju cijenom nafte na svjetskoj berzi poklanja 50€ početnog kapitala.

Uzmite 50€ za trgovanje ovde i uključite se u najveću berzu na svijetu.

Sukobi u Iraku, Libiji, Ukrajni  i Gazi zajedno sa oporavkom globalne ekonomije trebalo bi da signaliziraju i visoku cijenu sirove nafte, međutim cijena sirove nafte i dalje pada.

Kako navode u FXLider-u, prije šest godina cijena nafte dostigla je $147 po barelu kao posljedica tenzija oko iranskog nuklearnog programa, ali i jakog rasta svjetske ekonomije koja je imala najbolji period od 70-tih godina prošlog vijeka. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo. Trenutno cijena se kreće ispod $100 po barelu.

Sa više od 3 miliona barela u danu proizvodnja nafte u SAD-u trenutno je najveća u posljednjih 27 godina. Sjeverna Amerika trenutno proizvodi ogromnu količinu nafte koju je ranije uvozila. U maju je uvezeno 7.17 miliona barela po danu što je 26% manje od istog perioda 2008 godine. Očekuje se da će strane isporuke sljedeće godine činiti svega 22% ukupne tražnje u SAD što je najniži nivo od 1970. godine,a  da će proizvodnja porasti na 9.28 miliona barela po danu što je najviši nivo od 1972 godine. Međunarodna agencija za energiju u međuvremenu  smanjila je svoja očekivanja  kada je u pitanju cijena nafte za 2014. godinu sa $100.98 na $100.45 po barelu. 

’Kako izgleda, tržište nafte je postalo otpornije na prijetnje da sukobi mogu da ugroze proizvodnju i zalihe, zbog postojanja „rezervnih kapaciteta“ i smanjenja globalne tražnje. Pored SAD-a i Saudijska Arabija koja je najveći svjetski izvoznik sirove nafte povećala je proizvodnju kao odgovor na poremećaje na tržištu izazvane geopolitičkim krizama.

Kriza u Iraku, koji je drugi po veličini proizvođač u OPEC-u, započela je početkom juna kada su sunitski militanti osvojili nekoliko gradova na sjeverozapadu zemlje i počeli da napreduju ka Bagdadu. Tokom prošlog mjeseca, u Libiji su se intezivirali sukobi između političkih frakcija što je ponovo ugrozilo izvoz iz ove zemlje dok je Izrael  rasporedio svoje snage  u Gazi i uništio desetine infiltracionih tunela.  Za to vrijeme u Ukrajini sukobi su takođe nastavljeni, a tenzija između Rusije i zapadnih vlada eskalirala.

Pored toga, zalihe zemalja članica OPEC-a, koji proizvodi oko 40% ukupne svjetske nafte, porasle su na petomjesečni maksimum od 30.44 mliona barela tokom jula. Industrijske zalihe nafte u razvijenim zemljama su tokom juna dostigle najviši nivo od septembra prošle godine.

Moguće je da će se ispostaviti da je nedavni pad cijene sirove nafte bio samo faza jer se očekuje da će se globalna tražnja povećati u drugoj polovini godine. Ipak, ono što je očigledno to je da su učesnici na tržištu postali prezasićeni događajima koji su tumačeni kao geopolitički rizici ali realno nisu uticali na zalihe i ponudu. Cijena sirove nafte trenutno se kreće oko 94 dolara po barelu i barem prema tehničkim pokazateljima i dalje je u silaznom trendu’, navode u FXLider-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.