BIZNIS

Pastrmka iz Žepe na tržištu EU

Otvoren savremeni ribnjak preduzeća "Ribarstvo Slap"

D. ZEBA

28.8.2014

Preduzeće "Ribarstvo Slap" iz Žepe useljavanjem ribne mlađi u novosagrađene bazene okončalo je značajan investicijski projekt gradnje ribnjaka i mrijestilišta, vrijedan 2,3 miliona maraka, čime je otvoreno osam novih radnih mjesta.  

Izvorište rijeke

Ribnjak je sagrađen na izvorištu rijeke Žepe, a radovi su trajali duže od jedne godine.

- Drago mi je što smo u predviđenom roku završili posao i što je BiH dobila vrhunski ribnjak. Ovo je treći projekt koji smo uspješno realizirali i "Ribarstvo Slap" sada ima ukupno 32 stalno zaposlena i tri sezonska radnika. Mi smo pokazatelj da se dobar projekt i ideja mogu realizirati i u ova teška vremena. Za naredni period postoji ideja o gradnji etno-sela - kaže Muhamed Tabaković, vlasnik preduzeća "Ribarstvo Slap".

120 kafeza za uzgoj kalifornijske pastrmke trenutno imaju

2.000 tona pastrmke proizvedu godišnje

Kako ističe ovaj uspješni privatnik, već nekoliko godina snabdijevaju cijelo područje BiH, a sve je izvjesnije da će ribe iz Žepe biti i na tržištu u nekoliko zemalja Evropske unije.

- Već sada imamo dogovoren izvoz u Austriju. Također, u narednom periodu očekujemo proširivanje u još nekoliko zemalja EU, a ni na tome ne namjeravamo stati - kaže Tabaković.

Bolji rezultati

"Ribarstvo Slap" postoji od maja 2005. godine, kada je na ušću Žepe u Drinu postavljeno 20 kafeza za uzgoj pastrmke, kapaciteta od 30 tona u jednom turnusu.

- Trenutno imamo 120 kafeza za uzgoj kalifornijske pastrmke. Iz godine u godinu smo bilježili sve bolje rezultate tako da smo u 2012. imali kapacitet od skoro 640 tona pastrmke na godišnjem nivou. Tada smo započeli i gradnju fabrike za preradu ribe, a mrijestilište je posljednji projekt koji bi nam trebao osigurati daljnji napredak. Sada godišnje proizvodimo skoro 2.000 tona pastrmke - kaže Muhamed Tabaković.  

Nova radna mjesta

Ova perspektivna firma iz godine u godinu otvara nova radna mjesta, a vlasnik ističe da u njoj rade ljudi svih nacionalnosti.

- Mi smo mala multietnička porodica. Kod nas rade i Bošnjaci i Srbi. Svi se međusobno pomažemo i ne gledamo ko se kako zove - kaže Tabaković.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.