BIZNIS

Predstavit će se 230 proizvođača iz pet zemalja

U Gradačcu otvoren 41. "Sajam šljive"

Dž. D.

28.8.2014

U Gradačcu je jučer otvoren 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajam šljive". Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja će trajati do 30. avgusta, predstavit će se skoro 230 proizvođača i prerađivača hrane, zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i poljoprivrednih strojeva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Turske i Jordana.

Direktor Sajma Husein Topčagić istaknuo je da je ovo bila teška godina za privrednike zbog elementarnih nepogoda i ekonomske krize te da je neophodno pomoći razvoj bh. poljoprivrede i prehrambene industrije.

Kako je istaknuto na otvorenju, u okviru "Sajma šljive" održat će se i tradicionalno stručno-naučno savjetovanje "AgroTech". Posebna pažnja bit će posvećena nastavku proizvodnje nakon poplava, koje su izazvale velike štete na poljoprivrednim površinama u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

I ove godine kolektivnim prezentacijama privrednih potencijala predstavljaju se općine Brčko, Bihać i Goražde te nekoliko kantonalnih privrednih komora i grupacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača. Turističke potencijale predstavit će turističke zajednice FBiH i Tuzlanskog kantona.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.