BIZNIS

Kapis iz Tomislavgrada prodan za gotovo šest miliona eura

Slovenskog zamijenio vlasnik iz Banja Luke

A. Kamber

29.8.2014


Danas  je u Tomislavgradu zakazana peta po redu prodaja Tvornice kablova “Kapis” koja je od januara 2014.godine u stečaju i prema riječima stečajne upraviteljice Behije Huseinbegović, okončana je uspješno.

“Kapis je prodan za 5.805.000 eura, a kupac je iz Banje Luke. Proizvodnja nije prekidana ni za vrijeme stečaja koji traje od 17. januara 2014.godine, ali će nakon ulaska novog vlasnika u posjed biti sigurno intenzivirana, odnosno u većem kapacitetu”, izjavila je nakon prodaje stečajna upraviteljica “Kapisa” Behija Huseinbegović, koja je potvrdila da je cijelo vrijeme stečaja radilo 48 radnika, te da proizvodnja i isporuka nisu prekidane.

kapis-proizvodilo-se-i-u-vrijeme-stecaja

Kapis: Proizvodilo se i u vrijeme stečaja

Osim stečajnog postupka nad Kapisom, kojeg je za relativno kratko vrijeme efikasno okončala, upraviteljica Huseinbegović je u još nekoliko firmi također veoma uspješno provela  stečajni postupak vodeći maksimalno računa o svim subjektima u postupku kao i o zakonskoj regulativi.

Nova ulaganja

Na prve četiri prodaje “Kapisa” nije bilo zainteresiranih kupaca jer mu je početna cijena bila od 14 do 28 miliona KM, pa se, vjerovatno s razlogom, čekalo njeno dalje padanje. U početnu cijenu pete prodaje ove, donedavno respektabilne tvornice, u petoj ponudi procijenjene na 5,8 miliona eura, je uračunata ukupna imovina, odnosno zemljište, objekti i oprema u tvornici.

Pošto je “Kapis” kupljen da nastavi s radom, to podrazumijeva nastavak proizvodnje i šansu da, računajući trenutno zaposlene, ponovo radi barem stotinjak radnika, najvjerovatnije  uz tendenciju povećanja broja zaposlenih.

kapis-pogon

Kapis prodan za gotovo šest miliona eura

Procjenjuje se da bi za nastavak proizvodnje i obrtni kapital za njeno proširenje novi vlasnik morao uložiti najmanje onoliko novca koliko je uložio u kupovinu tvornice koju Duvnjaci još od predratnog vremena zovu “Kablara”, a koju je nakon rata bio privatizirao slovenski biznismen Iztok Pikl, da bi nakon više godina uspješnog rada potpala pod stečaj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.