BIZNIS

Srebreničani za proizvodnju heljde dobili priznanje iz Italije

Uz rad u administraciji, pokrenuli i vlastiti biznis

S. Sm.

30.8.2014

Diplomirani kriminolog Muhamed Avdić i Velibor Rankić, saobraćajni inžinjer, zaposlenici općinske administracije u Srebrenici, dobitnici su Međunarodne nagrade "Karlo Skarpa", koju im je uručila italijanska Fondacija "Beneton studij Rlcercne".

Vlastita sredstva

Nagrađeni su za proizvodnju heljde na porodičnim imanjima u Osmačama i Brežanima, srebreničkim brdima. Heljdu već nekoliko godina uzgajaju na površini od 12 hektara.

- Velibor i ja smo iz susjednih sela. Pored našeg stalnog posla u Općini Srebrenica, odlučili smo se  baviti i biznisom na zapuštenom roditeljskom zemljištu. Prva ideja bila je da proizvodimo somački i brežanski krompir, poznat na bh. tržištu. Poslije smo se opredijelili za heljdu - objašnjava Avdić.

Pored vlastitih sredstava, stigla im je pomoć od italijanske Fondacije "Beneton", koja im je osigurala tržište za dio proizvodnje, a nakon toga je uslijedilo proširivanje zasijanih površina.

Osigurano tržište

Velibor Rankić kaže da su u proizvodnju uključili i 11 porodica iz Poznanovića, Gladovića i drugih susjednih sela. Avdić i Rankić ističu da imaju osigurano tržište za svoje proizvode, a cilj im je povećati zasijane površine i "vratiti čovjeka na selo".

Otkup proizvoda

Heljdu plasiraju na italijansko i bh. tržište. Raduje ih otvaranje "Klasovog" pogona u Srebrenici, koji se ponudio za otkup njihovih proizvoda, a sve je više i malih kupaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.