BIZNIS

Izlagači zadovoljni kontaktima, posjetioci ponuđenim

Završen Sajam šljive u Gradačcu

Avaz.ba

30.8.2014

Tradicionalnom Plavom završen je 41. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Na najstarijoj specijalizovanoj sajamskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini predstavilo se 230 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Jordana i zemlje domaćina. U Gradačačkom sajmu ističu da su zadovoljni realizovanim aktivnostima u protekla četiri sajamska dana.

- Svi programski sadržaji su u cijelosti realizovani. Imali smo dobru posjetu. Izlagači ističu da su zadovoljni ostvarenim poslovnim kontaktima. Vjerujemo da su i posjetioci zadovoljni onim što su mogli vidjeti na ovogodišnjem sajmu. I mi, kao organizatori, imamo razloga za zadovoljstvo činjenicom da na Sajmu u Gradačcu vrijedi učestvovati, rekao je direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

Zadovoljstvo prezentacijom na Sajmu šljive ističu Gokce Misirli, konsultant za strane investicije, i Sabri Yigit, generalni koordinator proizvodnje iz turske firme Derin koja proizvodi mreže za uzgoj ribe.

- Naša firma je sa sjedištem u Mugli. Za sada prodaju vršimo u Turskoj, ali nam je želja da izađemo i na druga tržišta. Tako smo od Ministarstva poljoprivrede i hrane Turske dobili informaciju da se u Gradačcu održava poljoprivredni sajam. Znamo da Bosna i Hercegovina ima izlaz na more i da u Gradačcu imaju dva jezera. Zbog toga smo tu, kako bi smo prezentovali naše mreže za uzgoj ribe. Imali smo kontakt sa predsjednikom Udruženja ribara u Gradačcu i nadamo se da ćemo sarađivati u budućnosti, rekla je Misirli, iz firme Derin.

I u jordanskoj firmi Alrakha čije je predstavništvo u Sarajevu očekuju da će ubrzo plasirati svoje proizvode na cijelo tržište BiH.

- Trentuno imamo veleprodaju mineralnih đubriva i želja nam je da preko distributera budemo zastupljeni na cijelom području Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo došli na Sajma šljive, kako bi predstavili proizvode, uspostavili poslovne kontakte i započeli snažniju distribuciju naših proizvoda na ovom tržištu. Za sada imamo razvijenu mrežu u Hercegovini, a trenutno nam je prioritet Bosanska Posavina i Semberija. Imali smo nekoliko poslovnih kontakata sa firmama iz Brčkog i Zavidovića. Razmijenili smo kontakte sa još nekoliko zainteresovanih firmi iz Gradačca i okolnih gradova, rekao je Zijad Obaidat, generalni menadžer predstavništva jordanske firme Alrakha d.o.o u Sarajevu.

I ove godina na Sajmu šljive su dodjeljene medalje Gradačačkog sajma, te medalje za kvalitet rakija.

Medaljom za kvalitet Gradačačkog sajma nagrađen je zajednički proizvod, prirodni sok od jabuke, firmi "Zorg-In" Kornica-Šamac i "Greni-smit" Gradačac.

- Ove godine počeli smo sa proizvodnjom prirodnog soka od jabuke. Željeli smo vidjeti da li možemo napraviti jedan kvalitetan prirodni proizvod bez dodataka i analize su pokazali da smo na pravome putu. Jabuka je iz vlastitog voćnjaka a imamo i nove zasade u Kornici, tako da ne bi trebalo biti problema sa sirovinom. Pokušat ćemo i sa sokovima od kruške, jabuke i  jagode, rekao je Taib Bajramović vlasnik poljoprivrednog gazdinstva "Greni-smit" u Gradačcu na kojem već 14 godina uspješno ima razvijenu rasadničarsku proizvodnju domaćih ali i novih selekcioniranih voćnih zasada.

O preporukama poljoprivrednim proizvođačima kako se pripremiti i započeti proizvodnju nakon poplava i drugih elementarnih nepogoda, koje su ove godine zahvatile Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju, bilo je riječi na stručnom savjetovanju sa međunarodnim učešćem "AgroTECH".

Posebna pažnja je posvećna promociji izvoza bh. proizvoda, o čemu je bilo riječi i na prezentaciji o šansama i izazovima izvoza voća i povrća u okviru projekta SIPPO – Švicarski program promocije izvoza u EU i Švicarsku.

Analiziran je zadružni sektor u Bosni i Hercegovini. Sa skupa u Gradačcu je poručeno da je neophodno potencirati kreiranje štedno-kreditnih zadruga i formiranje tima koji bi omogućio pravilno sprovođenje zakona o zadrugarstvu na svim nivoima, kako bi se izbjegla privatizacija i neaktivnost, te tako ostvario veći ekonomski profit.

Sa Sajma šljive upućena je poruka kako u Bosni i Hercegovini treba imati jedinstveno tržište, jedinstvene poticaje i ministarstvo poljoprivrede na nivou države BiH, kako bi svi zajedno lakše plasirali proizvode na druga tržišta.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.