BIZNIS

Kupci “Krivaje” svim radnicima moraju dati ugovor na neodređeno

Ortačka grupa iz Žepča želi privatizirati preduzeće

Ar. MEMIŠEVIĆ

31.8.2014

Nakon pet neuspješnih licitacija imovine preduzeća “Krivaja” iz Zavidovića, čini se kako za ovu firmu, nekadašnjeg drvnog giganta, i njene zaposlenike, stižu bolji dani. U Zavidovićima je prekjučer odjeknula vijest da se pojavio ozbiljan kupac ove firme, koji je za početak ispunio uvjete javnog nadmetanja te počeo pregovore o elementima kupoprodajnog ugovora.

Rješenje problema

Ortačka grupa, koju čine preduzeća “Marić”, “Makro-Drvo” i “Prograd”, svi iz Žepča, uplatom depozita od 870.000 maraka, odnosno deset posto od procijenjene vrijednosti “Krivaje”, proglašena je potencijalnim kupcem ovog preduzeća u stečaju.

Prve čestitke grupi biznismena, na čijem je čelu Vlado Marić, uputio je Hamdija Muratović, stečajni upravitelj “Krivaje”.

Optimizam u uspješan zavšetak procesa kupovine i pokretanje proizvodnje u “Krivaji” izrazili su i budući kupci.

- Mislimo da “Krivaju” možemo staviti na noge i pokrenuti proizvodnju te, u dogovoru s Vladom, Sindikatom i radnicima, ostvariti cilj koji smo sebi postavili - rekao je predstavnik ortačke grupe Vlado Marić.

U Sindikatu “Krivaje” pozitivno su ocijenili ovaj korak naprijed za rješavanje problema s kojima se više od 1.000 radnika preduzeća godinama suočava. No, ostaju pri svom osnovnom zahtjevu.  

Javni poziv

Član Izvršnog odbora Sindikata “Krivaje” Enver Krdžalić kazao je da će glavni prioritet biti ugovor na neodređeno vrijeme svim zaposlenima.

Početna cijena imovine “Krivaje” iznosi 8.700.000 maraka. Na pet javnih poziva za prodaju do sada se niko nije javio, iako je bilo šepukacija o nekoliko zainteresiranih kupaca iza kojih su stajali bivši direktori ovog preduzeća. U imovinu “Krivaje” ulaze fabrike za proizvodnju namještaja, furnira i parketa te hotel “Kristal”.

Ne mogu u penziju

kupci-krivaje0

Obespravljeni radnici okupili se pred preduzećem

Sjena na događaj koji je pružio nadu radnicima “Krivaje”, bio je ponovni dolazak pred kapiju preduzeća grupe bivših radnika, koji s rješenjem za penziju mjesecima traže da ostvare svoje pravo. Od decembra prošle godine do kraja jula ove godine 40 radnika je penzionisano. No, Uprava im po osnovu neuplaćenog penzionog osiguranja duguje, u prosjeku, po 20.000 maraka. Do kraja godine u istoj situaciji bit će još najmanje 30 radnika “Krivaje”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.