BIZNIS

Vlasti štite uvoznike koji godinama pelješe državu

Zamjenik predsjednika Privredne komore FBiH Jago Lasić

M. H.

3.9.2014

Nestabilna ekonomija i izuzetno teška socijalna slika stanovništva u BiH kao rezultat toga posljedica su loše monetarne i vanjskotrgovinske politike koju u BiH godinama vode očito nekompetentni ljudi.

Kazao je to jučer u Mostaru Jago Lasić, zamjenik predsjednika Privredne komore (PK) FBiH, predstavljajući rezultate sedmomjesečnog poslovanja u 2014. godini u BiH i FBiH.

Vlasti bauljaju

Lasić je pozvao Vijeće ministara BiH da konačno počne raditi svoj posao – voditi državu.

- Mi, zapravo, ne vodimo nikakvu politiku u državi, već bauljamo. Vlasti i dalje, umjesto domaćih proizvođača, štite uvoznike koji godinama pelješe ovu državu - ističe Lasić.

Tako je na nivou države izvoz u prvih sedam mjeseci porastao tek za 0,5 posto i iznosio je 4,9 milijardi KM, dok je uvoz bio 9,3 milijarde KM i veći je za 5,5 posto nego u istom periodu 2013. godine.

4,9 milijardi KM izvoz u prvih sedam mjeseci na nivou BiH

9,3 milijarde KM uvoz u BiH u prvih sedam mjeseci

55 posto iznosila pokrivenost uvoza izvozom

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je svega 55 posto, tako da je BiH u ovom periodu ostvarila deficit u robnoj razmjeni od 447 miliona KM, koji je veći za 12,4 posto.

- Na razini FBiH izvezeno je robe u vrijednosti od 3,3 milijarde KM, manje za 0,7 posto, dok je uvoz povećan za 4,5 posto i iznosio je 5,8 milijardi KM. Deficit je u ovom periodu porastao za čak 11,9 posto i iznosio je 275 miliona KM - kazao je Lasić.

Platni bilans

Vanjski dug naše zemlja zbog loše ekonomske politike od 2007. godine porastao je na 12,3 milijarde KM. Lasić kaže da će taj dug morati biti pokrivan novim vanjskim zaduženjima ili posezanjem za deviznim rezervama.

Ogroman deficit na pivu

Dug naše države mogao bi se sanirati i povećanjem konkurentnosti domaćih proizvoda i restriktivnim smanjenjem uvoza.

- Primjera radi, lani smo popili više crnogorskih nego domaćih vina jer smo uvezli vina u vrijednosti od 21,6 miliona KM, dok smo izvezli svega 6,7 miliona KM. I kod piva smo zabilježili deficit od 138,7 miliona KM, jer je od deset piva koji se kod nas popiju 6,8 iz uvoza, a imamo šest naših pivara - pojašnjava Lasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.