BIZNIS

Tri kompanije iz BiH među 500 najboljih

Lista konsultantsko-revizorske kuće "Deloitte"

M. KUNARAC

4.9.2014

Tri najbolje kompanije iz Bosne i Hercegovine našle su se na listi 500 najboljih u centralnoj Evropi, koju je objavila konsultantsko-revizorska kompanija "Deloitte" na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje u 2013. godini. Najbolje pozicionirane iz BiH su "Optima gruop", "Holdina" i "Elektroprivreda BiH".

Prihod od prodaje koji je u prošloj godini trebalo ostvariti za uvrštavanje na listu, iznosio je 477 miliona eura.

Sa prihodom od 629,7 miliona eura od prodaje, "Optima grupa" se plasirala na 371. mjesto. "Holdina" je s ostvarenih 543,9 miliona eura prihoda od prodaje na 434., a "Elektroprivreda BiH" na 480. mjestu sa 496,8 miliona eura prihoda.

629,7 miliona eura prihoda od prodaje ostvarila "Optima group"

434. mjesto na listi zauzela "Holdina"

Sabina Softić, direktorica u Odjelu revizija "Deloittea", kazala je za "Avaz" da listu karakteriziraju stagnacija i stabilnost, a da je ukupni rast prihoda, u odnosu na 2012., iznosio svega 3 posto, tek nešto više od inflacije.

- "Deloitte" je pribavio informacije pojedinačnim kontaktom s firmama, zatim iz javno dostupnih izvora te vlastitih procjena temeljenih na istraživanjima i prošlogodišnjim rezultatima firmi. Kao i prošle godine, najzastupljeniji su industrijski sektori, zatim sektor robe široke potrošnje i transporta te sektor energetike - kazala je Softić.

Značajnih promjena na vrhu liste nije bilo - najbolje su ponovno dvije kompanije iz sektora energetike, poljski "PKN Orlen" i mađarski MOL, a treća je češka "Škoda".

Iz regiona, Slovenija ima najviše predstavnika

Na listu 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi ove godine su se plasirale ukupno 42 kompanije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i BiH. Slovenija je i ove godine imala najviše predstavnika - čak 16, zatim Hrvatska 12, Srbija 10 i Makedonija jednu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.