BIZNIS

Ovogodišnji vanjski dug BiH prijeći će 700 miliona KM!

Jusuf Kumalić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Bihaću

M. DEDIĆ

9.9.2014


"Razvojne mogućnosti BiH - javna potrošnja i budžetski deficit u FBiH" bila je tema koju je na javnoj tribini u Sanskom Mostu izložio prof. dr. Jusuf Kumalić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Bihaću i nekadašnji zamjenik ministra finansija i trezora BiH u Vijeću ministara koji je vodio Adnan Terzić.

Javna potrošnja

Skupu, održanom u organizaciji SBB-Fahrudin Radončić Sanski Most, prisustvovalo je oko 50 građana, a u izlaganju profesora Kumalića prisutni su mogli spoznati temeljne stvari vezane za liberalnu ekonomiju u BiH i posljedice "surovog" kapitalizma u svjetlu napora BiH da postane dio porodice država u EU.

Profesor Kumalić objasnio je strateške ciljeve razvoja BiH, a posebno se zadržao na makroekonomskoj stabilnosti i uvjetima za nju - javnoj potrošnji, budžetu, javnom dugu i tekućoj bilansi. Sva četiri ova uvjeta su u BiH "u problemu" - javna potrošnja je čudovišno narasla, javni dug (unutrašnji i vanjski) je ogroman, budžeti su u strahovitom deficitu, kao i tekuća bilansa.

Iznio je i aktuelne ekonomske indikatore koji oslikavaju poraznu sliku bh. ekonomije.

- Vanjski dug je 2008. godine iznosio 222 miliona KM, a njegovo servisiranje u 2013. godini iznosi 685 miliona KM. U ovoj godini iznos vanjskog duga je viši od 700 miliona KM - kazao je on.

Naveo je da više od 4 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) BiH otpada na socijalna davanja bez fondova MIO/PIO, fonda za zdravstvo i ostalih, a svjetski standard za ovu vrstu javne potrošnje je 2 posto BDP-a.

Socijalna davanja 

-Ukupni vanjski dug BiH s 31. decembrom 2013. godine iznosi 7,4 milijarde KM ili 21,7 posto BDP-a, dok bh. eksperti procjenjuju da je unutrašnji dug između 7 i 10 milijardi KM - izjavio je Kumalić iznoseći i podatke o katastrofalnoj slici konkurentnosti BiH u svjetskim razmjerama.

BiH je 2009. godine bila na 107. mjestu najmanje konkurentnih evropskih ekonomija. Makedonija je iste godine bila 89., Srbija 85., Ukrajina 72., Grčka na 67. mjestu. Tokom prošle godine, naveo je Kumalić, BiH nije bilo među 144 zemlje.

jusuf-kumalic

Kumalić: Porazna slika bh. ekonomije

Najviše nezaposlenih

On je naveo da naša zemlja s 530.000 nezaposlenih ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi.

- U FBiH je 359.000 radnika, a broj penzionera je 423.000. U Republici Srpskoj (RS) broj radnika i penzionera je izjednačen - 228.000. Primjerice, u bivšoj Jugoslaviji odnos zaposlenih i penzionera bio je tri radnika-jedan penzioner - naveo je profesor Kumalić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.