BIZNIS

Više od 50 izlagača predstavilo svoje proizvode

Danas počeo 12. Sajam pčelara i pčelarske opreme "Bee Fest 2014"

Z. Ka.

10.9.2014

Sajam pčelarstva i pčelarske opreme “Bee Fest 2014” počeo je danas na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović.  Ovaj, inače 12. po redu sajam trajat će do nedjelje, a svoje proizvode predstavilo više od 50. pčelara iz BiH i regiona.

Ovogodišnja tema je “Pčelarstvo kao generator zapošljavanja”, koju promovira Fondacija "Snaga volje". Tokom zvaničnog otvorenja festivala Fondacija je dodijelila 20 košnica za 20 djece iz centra "Vladimir Nazor". Ovom prilikom su potpisani i ugovori sa roditeljima, a njime je predviđeno da se sav med proizveden u ovim košnicama pripadne njihovoj djeci.

Među izlagačima smo sreli i Sabahetu Mulabdić iz Žepča koja se već 30 godina bavi pčelarstvom. Kako kaže nastavila je tradiciju muževe porodice koji su seleći pčelari po cijeloj BiH.

sabaheta

Pčelarstvom se bavi već 30 godina

- Ova godina je bila loša za sve. Bilo je mnogo biljaka koje su medile, ali vrijeme nije dozvoljavalo da se napravi još meda. Pčele su se već izmorile i sada je važno da ih dobro uzimimo kako bismo ih pripremili za novu sezonu – kazala je Mulabdić.

Ovogodišnji sajam je posjetilo nešto manje izlagača nego obično zbog loše godine za pčelare. Međutim kako nam je rekla Samira Katica Arnautović, direktorica Festivala, posljednjih godina je zabilježen porast broja stanovništa BiH koji se bave pčelarstvom. Međutim, analize koje su do sada urađene pokazale su jako dobar kvalitet ovogodišnjeg meda, pogotovo kada se radi o vrijesku i kadulji.

- Broj pčelara u našoj zemlji može zasigurno još uvijek rasti, jer posjedujemo idealne uslove za bavljenje ovim poslom. Često su u pčelarenje uključeni svi članovi jedne porodice što pokazuje izuzetne rezultate - kazala je Katica - Arnautović.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.