'Jankovci' strateški partner 'Šećerane'?

Zadruga iz Hrvatske jedina zainteresirana

E. M.

Poljoprivredna zadruga "Jankovci" iz Hrvatske, po svemu sudeći, jedina je zainteresirana da preuzme ulogu strateškog partnera bijeljinske "Šećerane". Privremeni Upravni odbor "Šećerane" potencijalnom strateškom partneru postavio je uvjete da se nastavi proizvodnja šećera narednih deset godina te da se izmire preostale obaveze prema povjeriocima i zaposlenim radnicima.

Blokiran rad

Prema riječima Damira Pejakovića, predsjednika Skupštine PZ "Jankovci", ovo preduzeće je 2010. godine u jedinu bh. šećeranu uložilo osam miliona eura a te godine fabrika je revitalizirana i počela je proizvoditi šećer. No, "Jankovci" sada nastupaju opreznije da bi preduprijedili, kako je rekao Pejaković, neka nova neprijatna iznenađenja.

Naime, nemjerljive su štete uzrokovane sudskim procesom Zoranu Ćopiću za pranje novca od droge, zbog čega je rad "Šečerane" bio blokiran iako nijedan euro koji su "Jankovci" uložili nije dovođen pod sumnju.

damir-pejakovic

Pejaković: Uložili novac

Iz Vlade RS uporno su ponavljali da se čeka kraj procesa, a "Šećerana" je trpjela nove gubitke. Sada "Jankovci" žele da njihov stručni tim detaljno provjeri stanje u fabrici da bi se na vrijeme i s garancijama mogla započeti prerada šećerne repe.

Ima sirovine

- Sirovina neće biti problem jer smo mi značajan proizvođač šećerne repe u Hrvatskoj, ali ostaje pitanje u kakvom su stanju proizvodni pogoni i dokumentacija ove fabrike šećera - kazao je Pejaković.

Mogući godišnji obrt kapitala u "Šećerani", sa 500 zaposlenih i najmanje 2.000 kooperanata, iznosi oko 100 miliona maraka. Zbog toga je, prije svih, uprava Grada Bijeljina zainteresirana da ovaj gigant radi.

NA VRH

Podijeli članak na