BIZNIS

Preferiranje bh. proizvoda nije samo stvar patriotizma već i egzistencije

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić o domaćoj proizvodnji

B. TURKOVIĆ

18.9.2014

Javnosti možda nije dovoljno jasno koliko je važno kupovati domaće proizvode, jer se njihovom kupovinom jača ekonomska stabilnost i zaposlenost, a samim tim i penzioni i drugi fondovi. Rast zaposlenosti direktno je u vezi s jačanjem profitabilnosti domaćih privrednih subjekata, a njihova mogućnost da investiraju i otvaraju nova radna mjesta ovisi, između ostalog, i od toga koliko su uspješni u prodaji svojih proizvoda i usluga i na domaćem tržištu.

Kazao je ekonomski ekspert Zlatko Hurtić, govoreći o prednostima kupovine domaćih proizvoda za bosanskohercegovačku privredu.

Radna snaga

- Tako npr. kupovinom domaćeg proizvoda, u našoj zemlji ostaju, ne samo porezi nego i tzv. proizvođačka marža. Osim toga, zbog učešća domaće radne snage u proizvodnji, ostaju i doprinosi koji se plaćaju našim, a ne stranim penzionim i drugim fondovima kroz isplatu plaća. Proizvođačka marža direktno utječe na potencijal domaćih kompanija da investiraju i jačaju zaposlenost i osiguraju rast plaća, isplatu regresa, a od visine zaposlenosti ovisi isplata i rast penzija, kvalitet zdravstvenih i drugih javnih usluga, puteva ... – objašnjava Hurtić.  

Konačno, dodaje naš sagovornik, ukoliko kompanije posluju profitabilno, ostaju i porezi tipa poreza na dobit koji, također, utječu na stabilnost budžeta i mogućnost investiranja u javnu infrastrukturu i slično.

- Primjera radi, kupovinom domaćeg umjesto uvoznog proizvoda od recimo 100 KM za očekivati je da u našoj zemlji ostane oko 30 KM više ili oko 30 posto koliko u prosjeku iznosi proizvođačka marža. Kupovinom uvoznog proizvoda naši potrošači šalju ovaj iznos u druge zemlje čime jačaju njihovu ekonomiju i zaposlenost, rast plaća i penzija .... – objasnio je Hurtić na konkretnom primjeru.

Ozbiljno pitanje

Ipak, svjedoci smo da bh. potrošači u velikom broju slučajeva preferiraju uvozne proizvode. To se često pravda boljim kvalitetom strane u odnosu na domaću proizvodnju. Hurtić smatra da je to neosnovano, jer domaći proizvodi, posebno u segmentu hrane, imaju isti ako ne i bolji kvalitet i približno jednake cijene.

- Kupovina domaćeg proizvoda nije samo stvar demonstracije patriotizma, to je daleko ozbiljnije pitanje jer od jačanja domaće proizvodnje ovisi da li će plaće i penzije rasti, hoćemo li imati bolje puteve, zdravstvo, školstvo i slično, pa čak i to hoće li naša djeca dobiti posao odmah nakon završetka školovanja ili će godinama stajati na evidencijama biroa za zapošljavanje, što je sada slučaj – zaključio je naš sagovornik.

Konkretan primjer

- Kupovinom domaćeg, u odnosu na uvozni proizvod od 100 KM, u našoj zemlji ostane oko 30 KM više ili oko 30 posto koliko u prosjeku iznosi proizvođačka marža.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.