BIZNIS

Počeo Drugi međunarodni sajam pčelarstva "Tuzla 2014"

Oko 47 izlagača iz BiH i regiona

M. Ahmedić

19.9.2014

Udruženja pčelara Tuzla je danas na Trgu slobode organizirao Drugi međunarodni sajam pčelarstva “Tuzla 2014“, na kojem učestvuje oko 47 izlagača iz BiH i regiona sa 105 uzoraka za ocjenu kvaliteta meda.

Cilj ovog Sajma jeste da se pčelarstvo približi svim ljudima, a posebno mladima, te da se na ovakav način animiraju, kako kažu, da bi spoznali koliko pčela znači za opstanak ljudske vrste.

-Ovaj sajam će trajati dva dana, imamo izlagače iz naše zemlje i regiona. Želimo da ukažemo na bitnost pčela za ljudsku vrstu i da Tuzla postane prvi grad koji će dobiti prvi državni sajam pčelarstva, kao i da bude glavni centar za ocjenu meda na Balkanu - kazao je Šefik Ćivić, predsjednik Udruženja pčelara Tuzla.

Na sajmu su izlagači iz raznih krajeva izložili svoje proizvode, gdje su ljubitelji meda mogli pronaći razne vrste meda od bagrema, lipe, livade, mješani med, šumski med, kao i cvijetni prah, odnosno pelud biološkog jedinstva koje sdrži bjelančevine, vitamine, amino-kiseline, ugljikohidrate i druge sastojke.

Među brojnim izlagačima je bio i pčelar Hazim Pirić iz Tuzle koji se 21 godinu bavi pčelarstvom, a za kvalitet meda je, kaže, osim u svojoj zemlji, dobio nekoliko zlatnih medalja za kvalitet meda i na sajmovima u Hrvatskoj.

-Imam preko 160 košnica. Prošle godine sam šest zlatnih medalja osvojio za kvalitet meda od livade, lipe i za planinski med u Hrvatskoj, u gradu Vukovaru i Slavonskom Brodu. Ova godina je bila loša za pčele zbog poplava koje su nas zadesile. Zato ove godine imam malo meda od bagrema, a livadskog meda nemam nikako, jer kada je kišovito vrijeme sve što pčele donesu to pjedu. Ovaj Sajam je tako lijepo vidjeti, jer se svi pečlari okupe na jednom mjestu i razmjene svoja iskustva, druže se i ukazuju koliko pčele i pčelinji med znači za svakodnevni život čovjeka - istaknuo je Pirić.

Na ovoj kulturno-privrednoj manifestaciji prvi put u Bosni i Hercegovini bit će izabrana kraljica meda i dvije pratilje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.