BIZNIS

Napravio četiri aplikacije bez android telefona

Halim Bačić koristio "App Builder" kompanije "M:tel"

Mi. K.

23.9.2014

Halim Bačić, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci, pomoću najnovijeg online alata "App Builder" kompanije "M:tel" za nešto više od mjesec uspješno je napravio čak četiri mobilne aplikacije.

On je otkrio da je od djetinjstva zainteresiran za proces nastajanja računarskih programa i novih tehnoloških otkrića, poput mobilnih telefona i računara.

Pronašao program

- Osim kreiranja programa za računare, drugog iskustva nisam imao. Iz tog razloga privuklo me je takmičenje "App Builder Liga". Kao studentu elektrotehnike jasno je da će mi i budući poslovi biti usko povezani s programiranjima - kazao je Bačić.

Posebno je zanimljiva činjenica da Bačić nikad nije imao android telefon, iako su njegove aplikacije namijenjene upravo korisnicima ovog operativnog sistema, ali kaže da je kod kolega vidio na koji način takve aplikacije funkcioniraju. U tome mu je pomogao i "App Builder", za koji kaže da je veoma jednostavan za korištenje.

- Aplikacije je bilo vrlo jednostavno napraviti. Meni je najveći problem bio što nisam mogao direktno na telefonu vidjeti kako bi moja aplikacija izgledala. Kasnije sam našao program za PC, a koji je simulirao android uređaj - ističe ovaj mladić.

Veće mogućnosti

Bačić smatra da je takmičenje kompanije "M:tel" savršena šansa za sve koji se žele okušati u programerskim vodama.

- Malo drugačije sam zamišljao svoje aplikacije, mislio sam da će platforma pružiti nešto veće mogućnosti, ali onda ne bi bila jednostavna svim korisnicima. Nekada će biti potrebno da izmislite nešto novo s mogućnostima koje su vam na raspolaganju - navodi Bačić i dodaje da se upravo tad i razvijaju nove zamisli i pronalaze načini kako da se predstave određeni dijelovi programa.

Vodič i podsjetnik

Prva Bačićeva aplikacija je "Gradiška Tour", koja predstavlja turističku ponudu i svojevrstan vodič za turiste kroz ovaj grad, u kojem on inače živi.

- Tu su i aplikacije "Rubic's Cube Secret" za one koji žele naučiti kako složiti Rubikovu kocku, zatim "PCBuyHelper" kojoj je cilj da pomogne običnim kupcima da izaberu računar za svoje potrebe. Četvrta je "Urnebesna fizika", namijenjena osnovcima i srednjoškolcima za lakše savladavanje gradiva iz fizike ili samo podsjećanje na najosnovnija znanja iz te nauke - naveo je on.

"App Builder" nagrađuje

Najbolje takmičare "App Builder Lige" očekuju vrijedne nagrade poput telefona ""Sony Xperia Z1", tableta "Samsung Galaxy Tab", laptopa "Acer Aspire", 150 freemium vaučera za "App Builder" platformu i 100 majica. Prijaviti se mogu svi, a potrebno je biti kreativan te odabrati odgovarajuću kategoriju, poigrati se s ponuđenim alatima i do 30. oktobra poslati gotove aplikacije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.