"Standard and Poor's" potvrdio kreditni rejting BiH

Poplave bi mogle negativno utjecati na prognoze

Fena

 Međunarodna agencija Standard and Poor's potvrdila je kreditni rejting BiH, B sa stabilnim izgedima. 

U obrazloženju ove agencije, navodi se da su faktori koji se uzimaju u obzir prilikom ocjene kreditnog rejtinga ostali nepromijenjeni, saopćila je  Služba za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Standard&Poor's smatra da bi poplave koje su se desile u ovoj godini mogle voditi ka smanjenju ekonomskog rasta, te do pogoršanja fiskalne pozicije i vanjskog duga. 

Međutim, očekuje se da će BiH nastaviti dobijati značajnu međunarodnu podršku kako bi finansirala svoj deficit. 

Stanadard&Poor's takođe navodi da je bankarski sektor dobro kapitalizovan, te da NPL (nekvalitetni krediti) blago rastu kao posljedica poplava i njihovog uticaja na domaćinstva i korporativni sektor.

Analitičari ove agencije navode da bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći ukoliko bi bila primijećena povećana neizvjesnost u finansiranju vanjskog duga ili neispunjavanje uslova Međunarodnog monetarnog fonda. 

Rejting bi mogao biti smanjen i za više od jednog stepena ukoliko bi došlo do odgađanja otplata zvaničnim kreditorima. 

Povećanje kreditnog rejtinga moglo bi biti razmatrano u slučaju bolje saradnje među entitetima i unapređenja njihovih odnosa s državnim institucijama, što bi postepeno omogućilo implementaciju reformi koje se ne bi oslanjale na međunarodni pritisak i političku uslovljenost. 

To bi dovelo do jačanja poslovnog okruženja i vodilo ka održivom rastu i boljoj vanjskoj poziciji.

NA VRH

Podijeli članak na