BIZNIS

Kupci obećali sigurna radna mjesta za 1.050 uposlenih

U "Krivaji" Zavidovići potpisani ugovori

Ar. M.

25.9.2014

Ortačka grupa koju čine Dragan Babić, "Makro-drvo" d.o.o. Žepče, Kasim Badnjar, "Prograd" d.o.o. Žepče, Vinko Marić, "Marić" d.o.o. Žepče i Muhamed Šibonjić, "Fedis" d.o.o. Zavidovići, potpisali su jučer s predstavnikom Sindikata, stečajnim upravnikom i premijerom FBiH Nerminom Nikšićem ugovore o reguliranju statusa i uvezivanju staža zaposlenika IP "Krivaja" u stečaju, kao i ugovor o kupovini pokretne imovine i nekretnina preduzeća.

- Sva radna mjesta su sačuvana, a Vlada FBiH se obavezala da će osigurati uplate doprinosa za sve radnike koji ispune uvjete za penziju. Iako se stečajni postupak nastavlja i slijedi čitav niz pravnih procedura, "Krivaja" je među primjerima kako stečaj ne znači nužno i propast preduzeća - potvrdio je stečajni upravnik Hamdija Muratović.

Novi kupci obećali su sigurna radna mjesta za svih 1.050 uposlenih, kao i redovne plaće.

Muhamed Šibonjić, jedan od potpisnika ugovora, kao motiv zbog kojih su on i još trojica kupaca ušli u posao s "Krivajom" naveo je uvećanje kapitala i zapošljavanje radnika.

- Obnovljeni su kontakti sa starim i uspostavljeni s novim partnerima, a nabavka sirovine bit će prioritet - istakao je Šibonjić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.