BIZNIS

Izvoz u susjednu zemlju pao za 183 miliona KM

TRGOVINA Posljedice ulaska Hrvatske u EU po BiH

M. H.

27.9.2014

Posljedice ulaska Hrvatske u EU po BiH te primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, umjesto prijelaznog ugovora koji je BiH ranije odbila, drastično se osjećaju.

Prijelazni model

Prema podacima Privredne komore FBiH, do jula ove godine zabilježen je pad izvoza u Hrvatsku za čak 183 miliona KM, što je 28 posto manje u odnosu na period od 1. januara do 1. jula 2013., kada je naša susjedna država postala punopravna članica EU.

- Taj nenadoknadivi gubitak direktna je posljedica neprihvatanja tog prijelaznog modela, odnosno nerada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vijeća ministara. Za ovakav propust trebale bi pljuštati ostavke. U svakoj uređenoj zemlji odgovorni za ovakvo nešto ne bi čekali da ih uhapse već bi sami čekali pred zatvorom - istakao je Jago Lasić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Nedorasla politika

Lasić je naglasio da se robe koje su bh. proizvođači bili namijenili za hrvatsko tržište sada nemaju gdje plasirati.

- Za to je kriva potpuno nedorasla domaća trgovinska politika - kazao je Lasić.

Uvoz vrijedan 10,4 milijardi KM

Kada je u pitanju ukupna vanjskotrgovinska razmjena u prvih osam mjeseci ove godine, Lasić je istakao kako je iz BiH izvezeno 5,6 milijardi KM, što je 0,5 posto više u odnosu na isti period lani, dok je uvoz porastao za 5,7 posto i iznosi 10,4 milijardi KM. Zabilježen je tako i značajan rast deficita koji je za oko 560 miliona KM veći nego u istom periodu prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.