BIZNIS

Set mjera za izlazak iz ekonomske krize

Udruženje poslodavaca u FBiH predstavilo publikaciju

E.D.Š.

1.10.2014

„Kako do povoljnijeg poslovnog ambijenta – Šta poslodavci očekuju od vlasti „? naziv je publikacije koju je danas u Sarajevu predstavilo Udruženje poslodavaca u FBiH. Ovaj programski dokument predstavlja analizu mogućih pravaca za izlazak iz ekonomsko - socijalne krize.

- Ovo što smo uradili je jedan set mjera i trebamo svi dati svoj doprinos kako bi se one realizirale. Jedan od najvećih problema u BiH, po mom mišljenju, a koji će opteretiti kompletno društvo, jesu kolektivni ugovori. Oni su takvi da su nepodnošljivi i dovest će do toga da država bankrotira. Sada je preko pola milijarde presuda u korist radnika. To neko mora vratiti iz kredita ili poreza građana, odnosno, poslodavaca – kazao je Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Čengić dodaje kako se kolektivni ugovori zbog svega moraju staviti van snage.

- Mora se razgovarati sa sindikatima, tražiti rješenja. Treba omogućiti investitorima da ulažu, prave tvornice, otvaraju nova radna mjesta. Previše je mladih na ulicama – rekao je Čengić.

Direktor Energoinvesta Enes Čengić je ukazao na problem ove firme koja ne može naplatiti svoja potraživanja u kriznim područjima u svijetu. Naglasio je kako bi formiranje agencije koja bi se bavila ovim pitanjima bilo prijeko potrebno.

- Mi u ovom momentu nemamo mogućnost da naplatimo naša potraživanja koja imamo po svijetu gdje su krizne situacije, poput Libije ili Iraka. Tako, u Iraku imamo preko 12 miliona dolara blokiranih. Ne možemo da ih naplatimo jer je tamo rat. I to je segment za izvozno orijentirane kompanije poput naše gdje bi dobro došla agencija koja prati takva potraživanja – rekao je Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.