BIZNIS

80 posto prihoda u BiH je od indirektnog oporezivanja

Skup u organizaciji VSI i Delegacije EU

Redakcija

2.10.2014

Jedan od najvećih problema s kojima se susreću strani investitori u Bosni i Hercegovini je složenost sistema indirektnog oporezivanja, bilo da se radi o ulaganju kapitala ili o vođenju poslova.

Rečeno je to jučer na otvaranju panel diskusije pod nazivom "Izazovi indirektnog oporezivanja" u organizaciji Vijeća stranih investitora (VSI) u saradnji s Delegacijom EU u BiH, pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH.  

Prihodi od PDV-a, akciza i carina značajni su za stabilnost budžeta i održivu ekonomiju i stoga je dijalog između kreatora fiskalnih politika i predstavnika privrede suštinski važan.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi (Renzo Daviddi) naglasio je da daljnje reforme politike i sistema indirektnog oporezivanja moraju biti u funkciji rasta i zapošljavanja i ići u pravcu daljeg usklađivanja s EU.

- Sistem indirektnog oporezivanja jako je važan, s obzirom na njegov doprinos svakoj državi. U BiH konkretno 80 posto prihoda dolazi od indirektnog oporezivanja - kazao je Davidi.

Kompanije, članice VSI koje predstavljaju velike porezne obveznike i znatan doprinos u prikupljanju poreznih prihoda, kako je istaknuto, očekuju modernu i efikasnu poreznu administraciju.

Predsjednik VSI Branimir Muidža smatra da je zabrinjavajući trend smanjenja poreskih obveznika i zaposlenih u realnom sektoru, uz istovremeni rast broja poreskih ovisnika.

Tokom konferencije naveden je podatak da su članovi Vijeća stranih investitora uložili u BiH više od devet milijardi KM te da zapošljavaju više od 13.000 građana BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.