Zemljoradnička zadruga "Gračanka" u krugu svoje hladnjače u Stjepan Polju organizira proizvodnju zdrave hrane na tradicionalan način. Zadruga sarađuje s oko hiljadu poljoprivrednika sjeverne Bosne, od kojih otkupljuje tri miliona litara mlijeka.
400 litara sirupa proizvedeno
600 kilograma pekmeza od šipka napravili
Diplomirani inžinjer prehrambene tehnologije Fatima Duraković i iskusne radnice Ismeta Didić i Sakiba Alibegović proizvode pekmez od šljive i šipka, sirup od višnje i mente te kiseli krastavac bez dodatka konzervansa i aditiva.
Na ovaj način do sada je u "Gračanki" proizvedeno 400 litara sirupa, 600 kilograma pekmeza od šipka (a plan je 1.000 kilograma) te četiri tone kiselog krastavca.
Najviši standardi
- Sve što vidite je sto posto prirodna zdrava hrana, proizvedena po najvišim evropskih standardima, a opet na tradicionalan bosanski način. Ovo je budućnost naše zadruge - kaže Duraković.