BIZNIS

Žene uspješnije vode firme nego muškarci

Dimitris Ciciragos, potpredsjednik IFC-a

Mi. K.

7.10.2014

Nepovoljna ekonomska situacija u kojoj se nalaze Evropa i srednja Azija ušla je u treću godinu, a očekuje se da će tokom ove godine bruto domaći proizvod regiona porasti za samo 2,4 posto, što je trećina stope koja je postignuta 2011. godine.

Doprinos privredi

Da bi ponovo ekonomski ojačale, ove zemlje trebale bi pružiti podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) koja vode žene, smatra Dimitris Ciciragos (Tsitsiragos), potpredsjednik u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (International Finance Corporation - IFC), koja je članica Grupacije Svjetske banke.

- Prema najnovijim istraživanjima IFC-a o finansiranju za žene poduzetnice, širom Evrope i srednje Azije ima gotovo 1,3 miliona MSP koja vode žene i predstavljaju više od 40 posto MSP regiona te su prema tome ključno važan dio svake regionalne privrede - kazao je Ciciragos.

25 posto profitabilnija nova preduzeća čiji su vlasnici žene od onih koja su osnovali muškarci

Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization - ILO) procjenjuje da od 865 miliona žena širom svijeta koje imaju potencijal da potpunije doprinesu privredama svojih zemalja, 812 miliona živi u zemljama u kojima se razvoj tek pokreće.

Finansijske prepreke
 
- Noviji izvještaj IFC-a i "Garanti banke" pokazao je da su novopokrenuta preduzeća čiji su vlasnici žene bila do 25 posto profitabilnija od preduzeća koja su osnovali muškarci - dodao je Ciciragos.

Većina preduzeća koja su u vlasništvu žena suočavaju se s najvećim finansijskim preprekama u ranim fazama, u toku ključno važnog perioda pokretanja poslovanja.

Kreditni jaz

- Izvještaji IFC-a pokazuju da je kreditni jaz za manje firme koje su u vlasništvu žena 60 posto veći od jaza koji postoji za manje firme u vlasništvu muškaraca - naveo je Ciciragos.

To zadržava ekonomsko učešće žena na niskom nivou, a njihov potencijal ostaje neiskorišten. U određenim bankama na žene se gleda kao na rizičnu investiciju, iako su stope otplate za žene i muškarce slične.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.