BIZNIS

Proizvodi evropske kvalitete iz pogona u Zavidovićima

"Baumy" izrađuje boje i materijale za fasade

A. DŽONLIĆ

8.10.2014

Zenička grupacija "Almy" uspješno je realizirala zamisao da pokrene proizvodnju palete proizvoda boja i fasada te praškastih proizvoda u svojim pogonima u Industrijskoj zoni na Ekonomiji u Zavidovićima. Uz zapošljavanje desetak radnika, izrađuje se dvadesetak proizvoda evropske kvalitete pod okriljem domaćeg brenda nazvanog "Baumy".

Ljepilo i malter

- Prvobitnu zamisao da se proizvodi za potrebe vlastite operative proširili smo u namjeri da iskoristimo potencijal vlastite maloprodaje. Proizvodnja je automatizirana, a svaki proizvod ima certifikate. Proizvodnja je startala prije tri mjeseca, a namjeravamo napraviti seriju "akademija za majstore" kojima ćemo omogućiti onima koji ugrađuju naše materijale da se bolje upoznaju s njima - kazao nam je član Uprave "Almyja" Almir Begić.

bizzz

Na upravo završenom sajmu ZEPS 2014. firma "Almy Zenica" nagrađena je za kolekciju praškastih proizvoda, ljepila i maltera iz brenda "Baumy". Jedina ovakva firma u centralnoj BiH dokaz je da strano ne mora uvijek značiti i kvalitetnije.

10 do 15 hiljada tona praškastih proizvoda godišnje izađe iz "Baumy" pogona

- Kupci nam dođu s napisanim imenom "Baumy" kao preporukom majstora, a da i ne znaju da je riječ o bh. brendu. Pod ovim imenom su boje za krečenje, disperzije, akrilni malteri, fasade, ljepila, glet mase. Od pakovanja pa do većeg dijela sirovina, trudimo se da koristimo gotovo sve domaće najkvalitetnije materijale, a uvozimo samo ono što je nemoguće naći u BiH - kazao nam je Begić, dodajući da je namjera grupacije da "zaokruži" proizvodnju svih potrebnih materijala za izgradnju.

Ekološki pogon

Kako ističe tehnolog Dženita Šarić, uz pogone kapaciteta 10 do 15 hiljada tona praškastih proizvoda godišnje proizvodnje i 2.000 tona tečnog "programa", uskoro će početi gradnja pogona za sadolin boje i slične materijale za građevinarstvo. Prednost su vlastita drobilica kamena, kamenolom u vlasništvu kompanije...

- Najbitnije je naglasiti da su svi proizvodi visokih ekoloških standarda prihvatljivosti, a da su pogoni "zatvorenog" tipa, odnosno da ne postoje otpadne materije ili voda van kruga proizvodnje - kazala nam je Šarić.

Dio grupacije

"Baumy" proizvodnja dio je građevinsko-proizvodno-trgovinske grupacije koja pod krovnim bendom "Almy" zapošljava više od 800 radnika u šest kompanija u Zenici, Sarajevu, Zavidovićima...

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.