BIZNIS

Uposlili 150 novih radnika i drastično uvećali prihode

GS Tvornica mašina obilježila 10 godina uspješnog rada

K. K.

13.10.2014

GS Tvornica mašina Travnik jedan je od rijetkih uspješnih primjera privatizacije i inostranog ulaganja u bh. privredu. Prije deset godina većinski vlasnik ove tvornice postala je njemačka grupacija "Global Suorcing" (GS) iz Regensburga.

Godišnji prihodi višestruko su veći nego ranije. Cjelokupna proizvodnja plasira se na zapadnoevropsko tržište, a glavni kupci su iz Njemačke i Austrije. Na 10. godišnjicu uspješne privatizacije upriličen je obilazak pogona tvornice te svečanost na kojoj su sumirani rezultati u proteklim godinama. O rezultatima te planovima i vizijama za budućnost govorila je direktorica Snježana Kopruner (Koepruner).

1,6 miliona KM investirano u 2012. godini                     

1,1 milion KM uloženo u 2013.

1,5 miliona KM ovogodišnje investicije

2 miliona KM planirano investirati u kompaniju iduće godine

-U BiH je veliki broj ljudi koji su vrijedni i odgovorni i koji vole raditi - istaknula je Snježana Kopruner, direktorica GS Tvornice mašina.

Prije deset godina GS Tvornica mašina zapošljavala je 52 radnika, a danas ih je više od 200. Kada je privatizirana, godišnja realizacija bila joj je oko 800 hiljada KM, a ove godine očekuju oko 16 miliona maraka.

U toku je proširenje postojećih proizvodnih pogona, a kako najavljuju iz ove tvornice, uskoro se može očekivati i investicija u nove pogone.

Stalna ulaganja

Iako su se prilikom kupovine obavezali da će uložiti 1,3 miliona maraka, od 2004. godine konstantna su ulaganja u proizvodnju, nove mašine i stalno zapošljavaju nove radnike. Tako je danas broj zaposlenih mnogo veći od broja koji je predviđen privatizacijskim ugovorom. Samo u protekle tri godine investirana su više od 4 miliona KM, a plan za narednu godinu je investicija u vrijednosti od 2 miliona KM.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.